Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Родна равноправност-Стереотипи и предрасуде

Родна равноправност-Стереотипи и предрасуде
Датум објаве: 19.11.2019 14:51 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


У знаку јачања свијести о важности питања родне равноправности, Министарство за људска и мањинска права организовало је Округли сто на тему "Родна равноправност-стереотипи и предрасуде".

Представници и представнице академске заједнице, медија, Скупштине Црне Горе и локалне самоуправе учествовали/е су у раду предметног Округлог стола и размотрили тему стреотипа и предрасуда у вези са родном равноправносшћу из више аспеката и углова. 

С тим у вези, предложени су следећи Закључци:


 Родна равноправност темељи се на једнаком третману мушкараца и зена и равномјерној дистрибуцији моћи у друштву, као и развоју демократије и владавини права у модерним политичким заједницама.

 У савременом европском праву, питање родне равноправности има важно мјесто и улогу у поштовању и промоцији људских права.   

 Имплементација принципа родне равноправности је важан фактор у демократизацији црногорског друштва и промјени, традицијом утемељених, патријахалних образаца и стереотипа.

  Заштита људских права је предуслов поштовања и заштите родне равноправности и забране сваког облика дискриминације. 

 Иницијатива Министарства за људска и мањинска  права за промјену садржаја у уџбеницима историје и увођење лекција о родној равноправности и борби жена за стицање основних права.  

   стереотипе и предрасуде у односу на припаднице мањинских народа могуће је превазилазити едукацијом, образовањем, институционалним и конкретним праксама уз укључивање различитих друштвених субјеката од локалног до републичког нивоа. 

 Економска независност и економски просперитет је предуслов борбе против предрасуда и дискриминације жена.    

  Медији имају доминантну улогу у креирању јавног мњења и идентификацији важних друштвених проблема. Потребно је унаприједити и оснажити проактивну улогу новинара/ки у промоцији родне равноправности и родне перспективе, како би доприносили концепту једнакости у друштву. 

 Црногорски медији не доприносе у довољној мјери родној равноправности и елиминацији стереотипа у црногорском друштву. 

 Оснажити политичку партиципацију жена у јавним политикама са циљем конституисања демократског друштва и партиципативне демократије. 

 Употреба родно-сензитивног језика и култура говора је један од важних показатеља  родне равноправности, будући да језик одражава идеје, вриједности и ставове грађана о важним полтичким питањима и утиче на стварање демократске политичке културе.

 Образовне политике и стварање друштва знања су нужан предуслов демократизације црногорског друштва, заснованог на поштовању темељитих принципа грађанске демократије. 


Министарство за људска и мањинска права