Manja slova Veća slova RSS

Odjeljenje za poslove rodne ravnopravnosti

14.10.2015.

15. oktobar - Međunarodni dan žena na selu

Ideja o organizovanju 15. oktobra kao Međunarodnog dana žena na selu pokrenuta je na konferenciji UN posvećenoj ženama održanoj u Pekingu 1995. godine. Tada je dogovoreno da se ovaj datum posveti svim seoskim ženama u svijetu kao i njihovim problemima.

12.10.2015.

O ekonomskom snaženju žene i njene uloge u procesu evropslih integracija, sjutra, u Podgoričkoj gimnaziji

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović, NJ.E. ambasadorka Janina Hrebičkova šefica Misije OSCE u Crnoj Gori i direktor gimnazije “Slobodan Škerović” gospodin Radiša Šćekić, otvoriće sjutra, 13.oktobra, okrugli sto na temu „Ekonomsko osnaživanje žene i njene uloge u društvu u procesu evropskih integracija”.

06.10.2015.

Ministar dr Numanović govorio na prezentaciji OEBS-ove studije o nacionalnim akcionim planovima za spovođenje rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN

Ministar dr Numanović govorio na prezentaciji OEBS-ove studije o nacionalnim  akcionim  planovima za spovođenje rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN

Ministar za ljudska i manjinska prava, dr Suad Numanović učestvovao je danas na prezentaciji OEBS-ove studije o nacionalnim akcionim planovima za spovođenje rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN koja je održana u hotelu Ramada.

03.10.2015.

Načelnica Pejović razgovarala sa ombudsmankom za ravnopravnost polova u Republici Hrvatskoj Višnjom Ljubičić

Načelnica Pejović razgovarala  sa ombudsmankom za ravnopravnost polova u Republici Hrvatskoj Višnjom Ljubičić

Načelnica Odjeljenja za rodnu ravnopravnost u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Biljana Pejović razgovarala je 01. oktobra 2015. godine u Podgorici, sa ombudsmankom za ravnopravnost polova u Republici Hrvatskoj Višnjom Ljubičić.

02.10.2015.

Potpisan Memorandum o saradnji sa Opštinama: Plav, Gusinje i Petnjica

Potpisan Memorandum o saradnji sa Opštinama: Plav, Gusinje i Petnjica

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović potpisao je danas Memorandum sa predsjednicima/om opština i predsjednicima Skupština opština Plav, Gusinje i Petnjica, u saradnji sa Misijom OSCE u Crnoj Gori...

01.10.2015.

Unapređivanje rodne ravnopravnosti u Opštinama Plav, Gusinje, Andrijevica i Petnjica

Ministar dr Suad Numanović i NJ.E. ambasadorka Hrebičkova sjutra će u Plavu, potpisati Memorandum o saradnji iz oblasti rodne ravnopravnosti sa predsjednicima Opština i predsjednicima Skupština opština: Plav, Gusinje, Andrijevica i Petnjica.

22.09.2015.

"Sprječavanje ranih prisilnih brakova među ranjivim grupama"

"Sprječavanje ranih prisilnih brakova među ranjivim grupama"

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović učestvovao je danas na konferenciji povodom predstavljanja projekta „Sprječavanje ranih prisilnih brakova među ranjivim grupama“ koji implementira Misija OSCE u Crnoj Gori u partnerstvu sa Stalnom Misijom Francuske pri OSCE-u i Ambasadom Francuske u Crnoj Gori.

16.09.2015.

Trening na temu unapređenja politike rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou- Opština Berane

Trening na temu unapređenja politike rodne ravnopravnosti  na lokalnom nivou- Opština Berane

Sekretarijat za opštu upravu i društvene djelatnosti Opštine Berane u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i Misijom OSCE u Crnoj Gori, organizovali su 15. septembra, Trening na temu unapređenja politike rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, za predstavnike/ice lokalne vlasti, članove/ice Savjeta za rodnu ravnopravnost, Radnog tima, kao i predstavnike/ce državnih organa i JU Opštine Berane.

31.08.2015.

Žene u najvećem procentu vlasnice nad poslovnim subjektima u Kolašinu, najmanje u Baru

Žene u najvećem  procentu  vlasnice nad  poslovnim subjektima u Kolašinu, najmanje u Baru

U velikom broju zemalja socijalna politika traži izlaz iz nezaposlenosti jačanjem ženskog preduzetništva. Preduzetnica predstavlja ženu koja sebe osviješćuje i ojačava, izgrađuje, sama donosi svoje odluke, emancipira se i ostvaruje na poslovnom i ličnom planu. Tema žena u preduzetništvu je bez osnova zanemarena i žene i dalje doživljavaju prepreke prilikom započinjanja sopstvenih biznisa. Analize na lokalnom nivou pokazuju da su one najčešće angažovane na poslovima u poljoprivredi, trgovini, ugostiteljstvu, obrazovanju i drugim uslužnim djelatnostima.

30.08.2015.

Reagovanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava na tekst „Pravila bordela“ objavljen u dnevnim novinama „Vijesti“

Mediji i javna riječ treba da budu u funkciji zaštite ljudskih prava, a ne suprotno. Novinarska etika, upravo nalaže da ne dođe do kršenja ljudskih prava.