Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Јеврејска заједница Црне Горе добила првог рабина са настањењем у Црној Гори

Јеврејска заједница Црне Горе добила првог рабина са настањењем у Црној Гори
Датум објаве: 28.08.2017 14:36 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


ммп

Рабин Ари Еделкоп званично је и први рабин са сталним настањењем у Црној Гори којег Јеврејска заједница има, констатовано је у разговору министра Мехмеда Зенке и предсједника Јеврејске заједнице Црне Горе Јаше Алфандарија, приликом његове данашње аудијенције у Министарству за људска и мањинска права.

Министар  Зенка пожелио је добродошлицу рабину Еделкопу и истакао да чврсто вјерује да ће успјешно и предано наставити да доприноси значају Јеврејске заједнице Црне Горе у очувању укупног склада  и суживота.

Зенка је нагласио квалитетан и озбиљан рад Јеврејске заједнице Црне Горе која веома успјешно спроводи активности на јачању међувјерске  синергије у Црној Гори, али и генерално на свом препознавању и у свјетским оквирима. Он је именовање рабина у Црној Гори оцијенио врло значајним за заједницу, али и црногорско друштво у цјелини, јер је мултиконфесионални склад једна од тековина Црне Горе на коју је она врло поносна. 

Радујемо се да је Јеврејска заједница Црне Горе добила још једном потврду своје важности, рекао је министар и додао да Влада Црне Горе потврђује своју спремност за  константно унапријеђивање поменуте сарадње у циљу очувања суживота у нашој земљи.

 

Предсједник Јеврејске заједнице Црне Горе Јаша Алфандари  подсјетио је да Уговор о уређењу односа од заједничког интереса између Владе Црне Горе и Јеврејске заједнице Црне Горе, између осталог, дефинише и да Јеврејска заједница сама, уз обавезу да о томе информише Владу, бира и именује своја свјештена лица.

 

Он је објаснио присутнима да је рабин Луциано Моше Прелевић, који је прије неколико година именован за врховног рабина Заједнице, истовремено обављао функцију и главног рабина Хрватске. Због објективне немогућности да, због обавеза у Жидовској заједници Хрватске, рабин Прелевић редовно обавља своје обавезе у Црној Гори, препозната је потреба да се ангажује још један рабин са сталним настањењем у Црној Гори.

 

Доласком рабина Арија Еделкопа у Црну Гору, постојећа сарадња може постати само интензивнија и успјешнија, закључено је на састанку.

 

 

Министарство за људска и мањинска права