Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Радни скуп експертског тима о хармонизацији прописа са Законом о забрани дискриминације особа са инвалидитетом започео данас у Бечићима

Радни скуп експертског тима о хармонизацији прописа са Законом о забрани дискриминације особа са инвалидитетом започео данас у Бечићима
Датум објаве: 14.10.2015 17:40 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић, Њ.Е. амбасадорка Јанина Хребичкова шефица Мисије ОСЦЕ у ЦРној Гори и шеф Амбасаде Републике Чешке Петр Шмејкал, отворили су данас, у Бечићима, радни скуп посвећен усклађивању антидискриминаторног законодавства који се односи на заштиту од дискриминације особа са инвалидитетом са међународним стандардима и унутрашњим законодавством.

Релевантни и добро познати  експерти и експерткиње из ове области позвани су ураде ову анализу која је од изузетног значаја за унапређивање законског оквира Црне Горе.

Министар Нумановић је у свом поздравном обраћању учесницима/ама радног скупа поручио да су афирмација вриједности заштићених међународнимправним стандардима, а посебно заштита и унапређење људских права и слобода и борба против дискриминације, области су наше надлежности којима дајемо посебан акценат.

Особама са инвалидитетом као једној од рањивих група у нашем друштву заштита је омогућена, обзиром да су заштита и унапређење њихових права дио корпуса људских права, а не социјална категорија. првенствено кроз нови Закон о забрани дискриминације особа са инвалидитетом, који је усвојен ове године, а чији је предлагач Министарство за људска и мањинска права, обзиром дас у заштита и унапређење њихових права дио корпуса људских права, а не социјалне категорије.

Министар је нагласио дас у разлози за доношење новог Закона о забрани дискриминације особа са инвалидитетом потреба усаглашавања оквира у унутрашњем правном систему Црне Гореа прије свега са Конвенцијом Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом коју је Црна Гора потписала и ратификовала.

Влада Црне Горе донијела упућујући закључак из којег произилази да стандарди који су постигнути одредбама овог Закона буду примијењени и у осталим законодавствима, како би се постигла пуна усклађеност свих правних прописа, како у унутрашњем правном поретку тако и са међународним стандардима.

Министарство је, у сарадњи са невладиним организацијама, свим ресорним министарствима, представницима Делегације ЕУ и представницима ЕК, предузело кораке да се уради свеобухватна анализа свих законских прописа на које се односи или се може односити заштита права особа са инвалидитетом, а прије свега у области приступа информацијама и комуникацијама, јавног превоза, самосталног живота и живота 

у заједници, као и свих других наведених области. На тај начин, постићи ће се пуна усклађеност  стандарда постављених овим законом  у свим другим законодавствима.

Усвајањем овог Закона Скупштина ЦГ поставила је Министарству обавезујући задатак, да стандарде који су њиме постигнути инкорпорира у остале законе у оквиру црногорског правног система како би цјелокупни законски оквир био усклађен и унапређен  у свим области које су од значаја за постизање једнаких могућности и за пуну укљученостособа са инвалидитетом у црногорско друштво.

Шефица Мисије ОСЦЕ у Црној Гори Њ.Е. Јанина Хребичкова указала је на значај усклађености овог Закона са домаћим законодавством и поручила да је у поређењу са претходним Законом коју је уређивао ову област из јула 2011. година, нови Закон знатно унапријеђен посебно у дијелу казнених одредби које претходни није садржао.

Она је нагласила да је и Мисија ОСЦЕ у Црној Гори у истраживању које је спровела 2011. Указала на потребу комплетнијег закона из ове области.

Шеф амбасаде Републике Чешке господин Петр Шмејкал захвалио се присутнима што су узели учешћа у изради анализе хармонизације прописа са Законом о забрани дискриминације. Он је истакао да су средства која је Амбасада Републике Чешке опредијелила за ову намјену, свакако оправдала њену важност,

Радни скуп трајаће и наредна два дана.

Министарство за људска и мањинска права