Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Подршка заштити права и слобода ЛГБТИQ особа

Датум објаве: 15.10.2015 16:49 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Из разлога што је положај лгбтиq особа у Црној Гори био под утицајем доминантне друштвене перцепције да њихово постојање представља кршење морала и вриједности о пожељном начину живота, Влада Црне Горе донијела је Стратегију за унапређење квалитета живота лгбт особа у Црној Гори 2013-2018 као свој системски одговор да се одлучно бори против свих облика дискриминације.

Континуирано се унапређује антидсикриминаторна политика и законодавни оквир, и ствара амбијент за све ефикаснију заштиту права лгбтиq особа. Јасна је чињеница да је то један процес који захтијева одређено вријеме. Поштовање људских права и слобода не зависи само од квалитетног законског и институционалног оквира, већ добрим дијелом од тога како најшира јавност доживљава овај појам.  

Због своје стварне или предпостављене сексуалне оријентације или идентита, лгбтиq особе изложене су различитим облицима искључења, дискриминације па и насиља. Та пракса нажалост почиње у највећем броју случајева још у оквиру њихових породица и наставља се у ширим друштвеним оквирима уколико их јавност препозна као другачије. У прилог овоме свједочи и синоћњи напад на геј младића у Беранама,  чијим поводом апелујемо на надлежне институције да пронађу и процесуирају починиоца.

Министарство за људска и мањинска права спроводи конкретне мјере које ће мијењати образац понашања према рањивим групама у друштву што води ка већој отворености демократском приступу поштовања веома важног начела једнакости и равноправности.

У сарадњи са невладиним организацијама, другим државним институцијама и међународним организацијама спроводимо активности у вези са њиховим друштвеним прихватањем и интеграцијом.

Црна Гора је одлучна у свом настојању да се суочи са предрасудама против сваке рањиве друштвене групе и то не само да би испунила обавезе које произилазе из чланства у међународним организацијама, већ зато што тежи за културном промјеном и бољим животом својих грађана/ки.

Министарство за људска и мањинска права