Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржана јавна дебата о новом Закону о забрани дискриминације лица са инвалидитетом

Одржана јавна дебата о новом Закону о забрани дискриминације лица са инвалидитетом
Датум објаве: 20.10.2015 22:46 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


У Бијелом Пољу је данас одржана јавна дебата о новом Закону о забрани дискриминације лица са инвалидитетом. Јавна дебата организована је у оквиру пројекта Удружења младих са хендикепом Црне Горе ,,Како Закон постаје пракса", који је финансијски подржала Британска амбасада. Циљ јавне дебате је промоција новог Закона о забрани дискриминације лица са инвалидитетом и подстицање особа с инвалидитетом на коришћење механизама које он нуди.

Такође,дебата има за циљ да и јавне институције и други субјекти  предузму мјере како би се смањио степен дискриминације по основи инвалидитета.

Савјетница Александра Поповић из Директората за унапређење и заштиту људских права и слобода говорила је на дебате испред Министарства за људска и мањинска права. Она је нагласила значај доношења новог Закона о забрани дискриминације лица са инвалидитетом који је усвојен у јуну ове године и чији је предлагач било Министарство за људска и мањинска права. Ових дана завршен је тродневни радни скуп о хармонизацији прописа са Законом о забрани дискриминације особа са инвалидитетом  који је окупио релевантне експерте и експерткиње из ове области  са циљем да ураде анализу усклађености домаћег законодавства са овим Законом, што је од изузетног значаја за унапређивање законског оквира Црне Горе.

На јавној дебати су своја обраћања имали и Мирослава-Мима Ивановић, програмска асистенкиња из Удружења младих са хендикепом Црне Горе, Туфик Бојаџић потпредсједник Општине Бијело Поље и Самир Губериниић испред локалних организација особа с инвалидитетом.

Са дебате је поручено да су главне планиране активности пројекта одржавање јавних дебата, израда Водича кроз Закон о забрани дискриминације лица са инвалидитетом, и онлине правно савјетовалисте. Идеја  Јавна дебата  је да се особе с инвалидитетом и други субјекти упознају  и разјасне потенцијалне недоумице у вези  са новинама које доноси Закон о забрани дискриминациие лица са инвалидитетом.

 

Министарство за људска и мањинска права