Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

"Ревизор" инклузивног карактера синоћ на редовном репертоару ЦНП-а

"Ревизор" инклузивног карактера синоћ на редовном репертоару ЦНП-а
Датум објаве: 03.12.2015 12:33 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањинска права организовало је у сарадњи са Удружењем младих са хендикепом Црне Горе праћење представе „Ревизор“ која је синоћ изведена на редовном репертоару Црногорског народног позоришта.

 Представа је била инклузивног карактера, обзиром да се у публици нашао велики број особа различитог облика инвалидитета, а прилагођена сваком од облика инвалидности. Уз помоћ гестовног тумача, као и потребне техничке опреме и преводиоца(наратора) за особе оштећеног вида, свако ко је синоћ пратио „Ревизора“ на великој сцени Црногорског народног, могао је да ужива несметано и у пуном значењу ријечи. У смислу унапређења интеграционих процеса свих особа другачијих по било којем основу у наше друштво, неопходно је радити на општој информисаности свих актера у друштву колико је матријално врло мало потребно да се велики кораци направе.

Сви имају једнаке потребе, само их на различите начине задовољавају. Синоћњи догађај био је први овога типа који је крајње успјешно реализован на опште задовољство свих учесника/ца. Баријере су ријеч коју морамо наћи начина да превазилазимо све чешће ако желимо говорити о потпуном укључењу свих наших грађана/ки у друштво.

 
Према процјенама Уједињених нација особа са различитим облицима инвалидитета у свијету има око милијарду, а у Црној Гори висе од 10% од укупног становништва. Они се свакодневно суочавају са разним препрекама у многим аспектима друштва. Сходно томе, јасно је да не уживају у потпуности једнака права као и остали дио друштва. Из угла својих надлежности, потребно је да сви задржимо поглед над проблемима са којима се наши суграђани/ке са инвалидитетом сусрећу редовно, и покренемо промјену у смислу уклањања баријера и омогућавања веће приступачности у свим сферама друштвеног и јавног живота.

 

Видео: Изјава министра Нумановића

Видео: Изјава извршне директорице УМХЦГ-а Марине Вујачић

Министарство за људска и мањинска права