Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Осуда напада на извршног директора НВО "ЛГБТ Форум прогрес" Стевана Миливојевића

Осуда напада на извршног директора НВО "ЛГБТ Форум прогрес" Стевана Миливојевића
Датум објаве: 12.01.2016 11:30 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањинска права најоштрије осуђује физички и вербални напад на извршног директора НВО “ ЛГБТ Форум прогрес” Стевана Миливојевића, који је јуче нападнут.
Инциденти мотивисани предрасудама и са насилним предзнаком често су усмјерени ка ЛГБТИ особама, а посебну пажњу изазивају ЛГБТИ активисти који се залажу за већу видљивост ЛГБТИ особа.
Овакви инциденти само нам указују колика је потреба за активизмом и промјенама у нашем друштву, које тежи пуној демократији и владавини права.

Удаљавање од сваког облика стигматизације и дискриминације, отпор је кршењу основних људских права и може бити унапријеђење заједништва у којем различитост не би представљала основу за сегрегацију и подјеле, већ основу за заједнички напредак и пуну владавину права.
Вербалне претње и физички напади апсолутно су недопустиви у једном озбиљном демократском друштву и овом приликом позивамо све надлежне институције да се омогући адекватна заштита свих наших грађана и грађанки без обзира на њихову сексуалну оријентацију или било које друго лично својство.
Министарство апелује да се, у конкретном случају, као и у сваком другом, пронађу починиоци инцидента и адекватно процесуирају и санкционишу, јер се не смије дозволити, нити толерисати да ико пријети нашим грађанима/кама и физички их напада.

У демократском друштву, људска права и слободе сваког појединца и појединке морају бити заштићени и о томе нема преговора.
Едукација јавности о негативним посљедицама свих облика насиља, толеранцији и уважавању различитости, односно поштовању људских права и слобода сваког грађанина/ке, велике су и значајне ставке на путу ка нултој толеранцији дискриминације.

Министарство за људска и мањинска права подсјећа све да подршка организација и институција има велику улогу у оваквим ситуацијама јер информише јавност и шаље јасну поруку против насиља и мржње.

Министарство за људска и мањинска права