Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Завршен овогодишњи ИДАХО Форум ИВ

Завршен овогодишњи ИДАХО Форум ИВ
Датум објаве: 13.05.2016 16:56 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Генерална скупштина Свјетске здравствене организације (СЗО) 17. маја 1990. године, скинула је хомосексуалност са своје листе менталних обољења. Тиме је прекинуто једновјековно трајање „медицинске“ хомофобије. Одлука СЗО представља историјски датум и од 2014. године, 17. мај се обиљежава као Медјународни дан борбе против хомофобије и трансфобије (ИДАХО). Полазећи од значаја овог датума, иницирано је његово обиљежавање кроз одржавање међународне конференције која би била посвећена питањима права и слобода ЛГБТ особа.

 

Први међународни министарски Форум ИДАХО одржан је под покровитељством Владе Краљевине Холандије, 2013. Том приликом министри једанаест земаља ЕУ су потписали „Позив за свеобухватни приступ у ЛГБТ политикама на нивоу Европске Уније и шире“. Позивом је инициран процес координисаних медјународних напора и активности у борби против хомофобије и трансфобије на свим нивоима.

Други ИДАХО Форум је одржан на Малти, 2014 године, у организацији Владе Краљевине Шведске и Републике Малте. Тада је потписана Декларација о намјери.

 

На Самиту о једнакости, у организацији италијанског Предсједништва Савјетом ЕУ и Европске комисије у Риму, новембра 2014. Министар Нумановић је потписавши  “Римску декларацију о недискриминацији, различитости и једнакости”, најавио тему ИДАХО Форума ИИИ која се односила на окончање насиља и злочина из мржње. ИДАХО Форум ИИИ одржан је 2015. у Црној Гори. Тада је усвојена Заједничка изјава о окончању насиља и злочина из мржње према ЛГБТИ особама, коју су потписали и подржали министри и замјеници министара земаља из Региона, с циљем снажења напора на плану промоције и унапредјењу права и слобода припадника/ца ЛГБТИ популације.

 

Овогодишњи ИДАХО Форум ИВ одржан је у Данској, и бавио се темом изградње мостова и савеза, с посебним акцентом на ЛГБТИ особе на тржишту рада и друштвено прихватање ЛГБТИ особа. Министар др Суад Нумановић предао је, у име Владе Црне Горе, ИДАХО заставу Влади Данске, домаћину овогодишњег Форума, и потписао Декларацију о намјери, којом се дала пуна подршка активностима у борби против хомофобије, трансфобије и бифобије, како на националном, тако и на европском и међународном нивоу.

 

ИДАХО Форум ИВ званично је завршен. На Форуму су похваљена залагања Владе Црне Горе на националном и на међународном нивоу у овој области и поздрављена ОутЛеадерсхип иницијатива, као подршка за грађење позитивног и инклузивног окружења за ЛГБТИ особе, на домаћем, регионалном и међународном нивоу. Представљен је и пакет програма који ће донијети најбоље праксе за суочавање са митовима и стереотипима о ЛГБТИ особама, охрабрујући на тај начин Владе земаља да постижу једнака права и могућности за све своје грађане/ке, без обзира на њихове личне посебности, и да тим путем јачају демократски капацитет сваког друштва. 

 

ЛГБТИ Фоцал Поинт нетwорк представника/ца европских Влада поздравио је и охрабрио активности Владе Црне Горе у предвођењу активности за Западни Балкан поводом креираног пакета програма, а у циљу подршке и развоја активности Влада и цивилног сектора у овој области.

Представљена су и најновија истраживања о законској регулативи и друштвеној инклузији ЛГБТИ особа у 49 земаља, укључујући и Црну Гору, који слиједе параметер ИЛГА –Еуропе Раинбоw мапе. На тој скали, Црна Гора се препознаје као држава која се убрзано креће ка реформама и најбољим праксама у области поштовања људских права ЛГБТИ особа и са тенденцијом озбиљног даљег напредовања. Очекује се да ће Црна Гора већ слиједеће године заузети позицију на мапи, којом ће се сврстати у самом врху земаља које се препознају по највишем степену прихватања  ЛГБТИ особа.

 

Представници/е европских земаља изразили су очекивање да Владе приступе интеграција Интерсеx проблематике под окриљем националне политике, док је Министарство за људска и мањинска права, у сарадњи са Савјетом Европе, већ позвало одговарајуће експерте у циљу заједничког рада поводом усклађивања црногорске ЛГБТИ политике у овој области. Очекивања су да ће Црна Гора и на том плану пружити примјер и недвосмислен допринос развоја глобалних прилика, а посебно регионалних, у промоцији политике људских права ЛГБТИ особа.

 

Форум је допринио даљој афирмацији Црне Горе на плану промоције и заштите људских права, укључујући и права ЛГБТИ особа, што је у потпуности усклађено са њеним спољно политичким приоритетима и аспирацијама за чланство у ЕУ и НАТО. Додадно је учвршћена позиција Црне Горе као одговорног партнера медјународне заједнице у борби против дискриминације по било ком основу.

 

Министарство за људска и мањинска права