Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Сусрет Нумановић- Водач: Права лица са инвалидитетом захтјевају пуну пажњу

Сусрет Нумановић- Водач: Права лица са инвалидитетом захтјевају пуну пажњу
Датум објаве: 16.05.2016 16:50 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић разговарао је данас са Њ.Е. Маргарет Ен Уехара, амбасадорком САД у Црној Гори и Џоном Л. Водачем, адвокатом специјализованим за права лица са инвалидитетом, који борави у Црној Гори, у оквиру Спикер програма који спроводи амбасада Сједињених Америчких Држава у Црној Гори у сарадњи са невладином организацијом Центар за антидискриминацију „Еквиста“ из Црне Горе.

 

Поменути Програм спроводи се на тему „Без сажаљења: Амерички покрет за грађанска права особа са инвалидитетом“, а циљ му је информисање опште јавности о правима особа са инвалидитетом, као и оснаживање самих припадника/ца ове рањиве друштвене групе да се боре за своја права.

 

 

Министар Нумановић изразио је захвалност амбасади Сједињених Америчких Држава у Црној Гори и Њ.Е. Маргарет Ен Уехари на подршци и помоћи у унапређењу права свих рањивих категорија у друштву, како у раду на побољшању законодавног оквира заштите људских и мањинских права, тако и у оквира у пракси.

 

Он је господина Водача информисао о истраживањима које Министарство за људска и мањинска права спроводи сваке двије године,а које прати став друштва о појави дискриминације, степену (не)толеранције и нивоу социјалне и етничке дистанце међу појединим друштвеним групама. Резултати истраживања омогућавају Министарству за људска и мањинска права да врши правилну идентификацију једног од кључних подручја свог дјеловања и да утврди приоритете на плану отклањања узрока дискриминације и њеног ефикасног сузбијања.

 

 

Он је истакао важну чињеницу да је, у нормативном дијелу, у овој области, направљен велик искорак, будући да је прошле године усвојен нови Закон о забрани дискриминације лица са инвалидитетом. Заштита лица са инвалидитетом сада се третира у корпусу заштите људских права, не више социјалне категорије. Закон, који пружа основу да лица са инвалидитетом буду пуноправни/е чланови/ице друштва који/е могу значајно допринијети економском и сваком другом развоју друштва у цјелини, усаглашава се осталим домаћим прописима у циљу што адекватније заштите припадника/ца ове рањиве категорије.

 

Институционални оквир заштите, кроз сервисне механизме, дневне центре, Групну кућу у Бијелом Пољу, за дјецу са сметњама у развоју и без родитељског старања, те удружења родитеља са дјецом са сметњама у развоју који су јако активни у својим настојањима да унаприједе положај лица са инвалидитетом, а посебно дјеце, од велике је помоћи, и у сарадњи са локалним самоуправама настоји се да се у најскорије вријеме створе услови да свака општина отвара и остале сервисе  за бригу о лицима са инвалидитетом.

Министар је нагласио значај инклузивног образовања и додао да је неопходно интегрисати дјецу у систем редовног образовања.

 

Господин Водач је истакао да је успјешна интеграција лица са инвалидитетом веома важна за све у друштву јер је свако друштво снажније када сви његови чланови/ице активно доприносе његовој изградњи. Он је нагласио значај укључења лица са инвалидитетом у све друштвене токове и јачања свијести сваког/ке појединца/ке да буде свјестан/на доприноса који могу да пруже у области заштите основних људских права. Господин Водач се сагласио  да,у интеграцији сваке рањиве групе, најприје се мора имати у виду поштовање људских права, затим, у случају лица са инвалидитетом, отклањање физичких и сваких других баријера, и најзад област запошљавања.

 

Разговарано је о резултатима Црне Горе у области заштите људких права лица са инвалидитетом као пуноправних и равноправних чланова/ица друштва и истакнуто да су направљени први велики важни кораци у остваривању њихових права, док је у циљу њихове пуне интеграције, неопходан системски и мултисекторски приступ, кроз сарадњу државних институција, цивилног сектора и међународних организација и институција, саопштено је са састанка.

 

 

Министарство за људска и мањиска права