Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије, 17. мај

Датум објаве: 17.05.2016 11:52 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Данас се  у свијету обиљежава Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије. На овај дан, 1990. године, Генерална скупштина Свјетске здравствене организације званично је скинула хомосексуалност са њене листе менталних обољења. На тај начин прекинуто је стогодишње трајање „медицинске“ хомофобије. Поменута одлука има свакако атрибут историјског, и од 2014. године, 17. мај се обиљежава као дан борбе против хомофобије и трансфобије.

 

Сексуална оријентација и родни идентитет представљају лично обиљежје, међутим заштита људских права и слобода сваког појединца/ке неовисно о његовим/њеним посебностима, тиче се свих нас заједно.

 

Заштита права на различитост мора бити осигурана свима једнако. У више од 120 земаља свијета сваког 17. маја бројне ЛГБТИ организације, институције, владе, организације за заштиту људских права, компаније учествују у разним догађајима, друштвеним акцијама у циљу  подизања свијести о неопходности сузбијања свих видова дискриминације, мржње и злочина, као и да би промовисали једнако уживање Уставом загарантованих људских права за све особе без обзира на њихову сексуалну оријентацију и родни идентитет.

Полазећи од значаја овог датума, иницирано је његово обиљежавање кроз одржавање међународне конференције ИДАХО Форум, која је посвећена питањима права и слобода ЛГБТИ особа.

 

Од 2013. године, одржана су четири Форума, у Холандији, на Малти, у Црној Гори и, недавно завршени ИДАХО Форум ИВ, у Данској. Форум је окупио високе званичнике Савјета Европе, Европске Уније и ОЕБС-а, велики број министара земаља региона и чланица ЕУ, као и медјународне експерте/киње и представнике/це академске заједнице и невладиних организација које се залажу за промовисање и поштовање права ЛГБТИ особа. На Форуму је учествовала и делегација Владе Црне. Црна Гора је искористила прилику да представи ОутЛеадерсхип иницијативу, као подршку за грађење позитивног и инклузивног окрузења за ЛГБТИ особе, на  домаћем, регионалном и међународном нивоу, и ЛГБТИ Пакет програма за Западни Балкан. Форум је био прилика и да се позиција Црне Горе, као одговорног партнера међународне заједнице у борби против дискриминације по било ком основу, додатно учврсти.

 

Министарство за људска и мањинска права