Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржана радионица "Искуства и праксе имплементације закона о истополним заједницама"

Одржана радионица "Искуства и праксе имплементације закона о истополним заједницама"
Датум објаве: 10.06.2016 14:51 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањинска права је, под окриљем пројекта ПРЕДИМ, а у сарадњи са Савјетом Европе, имплементирало радионицу на тему: "Искуства и праксе имплементације закона о истополним заједницама". Радионица је одржана уз учешће представника/ца националних институција, институције Заштитника људских права и слобода, те представника/ца организација цивилног друштва и медија у Црној Гори.

 

Савјетник предсједника Владе за људска права и заштиту од дискриминације др Јован Којичић је на радионици представио различите моделе правног регулисања истополних заједница, полазећи од правне праксе различитих земаља, док је политичка савјетница из СОГИ јединице Директората за људско достојанство и једнакост Савјета Европе, Тикли Оикаринен, представила препоруку Савјета Европе 2010 (5) и релевантне стандарде Савјета Европе у области ЛГБТ права и слобода.

 

На скупу је о међународним стандардима које се тичу ЛГБТ питања у области породичног права,говорила и проф Кристина Дупате. Она је учесницима/ама представила релевантну судску праксу Европског суда за људска права.

 

Тема радионице обухватила је и искуства других земаља у процесу израде и усвајања закона о истоплоним заједницама. Ова искуства и примјере добре праксе представиле су експерткиње Савјета Европе, Мариа Росиди и Сања Јураш, како из перспективе националних институција, тако и из перспективе организација цивилног друштва.

 

Министарство за људска и мањинска права