Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржана панел дискусија "Допринос унапређењу квалитета живота ЛГБТ особа у Црној Гори“

Одржана панел дискусија  "Допринос унапређењу квалитета живота ЛГБТ особа у Црној Гори“
Датум објаве: 15.06.2016 12:04 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


ЛГБТ заједница у Подгорици је много видљивија него у осталим црногорским општинама, оцијењено је на панел дискусији "Допринос унапређењу квалитета живота ЛГБТ особа у Црној Гори“ и поручено да мора бити свјесно да су сви појединци различити и да разлике не смију бити разлог дискриминације.

Генерална директорица Директората за унапређење и заштиту људских права, Бланка Радошевић Маровић истакла је да се Министарство за људска и мањинска права годинама бави проблемом заштите од дискриминације ЛГБТ особа. Подлога за то је Стратегија унапређења квалитета живота ЛГБТ особа 2013-2018.

„Стратегија има за циљ побољшање положаја ЛГБТ популације и њихове успјешније интеграције у црногорско друштво. И она је системски одговр Владе Црне Горе на уочени ниво хомофобиеј и доскримимације према овој друшттвеној групи“, појаснила је Радошевић Маровић.

Она је казала да је потребно сарађивати са општинама како би се права ЛГБТ особа промовисала на локаном нивоу, покушати разбити предрасуде у таквим срединама и показати да је секусална орјентација дио личност сваког човјека. Уважавање различитости је процес који траје и да можемо бити задовољни како се код нас развија, посебно ако се узме у обзир да се та тема тек прије пар година појавила на јавно друштвеној сцени у Црној Гори. ЛГБТ заједница, у Црној Гори, је за врло кратко вријеме постала видљива, рекла је Радошевић Маровић.

Радошевић Маровић је истакла да Министарство за људска и мањинска права спроводи Владину ЛГБТ политику, те да ће у знаку наставка успјешне сарадње, предтсвници/е Министарства узети учешћа и на свим преосталим панел дискусијама које су предвиђене пројектом „Допринос унапређењу квалитета живота ЛГБТ особа у Црној Гори“ чији су носиоци НВО Јувентас и Qуеер Монтенегро.

Министарство за људска и мањинска права