Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Усвојена Стратегија за заштиту лица са инвалидитетом од дискриминације и промоцију једнакости за период 2017-2021 године

Датум објаве: 15.12.2016 09:40 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Влада Црне Горе усвојила је 15. децембра, Стратегију за заштиту лица са инвалидитетом од дискриминације и промоцију једнакости за период 2017-2021 године.

Стратегија представља посебан документ у Црној Гори, који се бави имплементацијом политике заштите  права лица са инвалидитетом од дискриминације  и промоције  једнакости са другим лицима.

 

Ово је први стратешки документ којим се дефинишу мјере и активности за обезбјеђивање потпуне заштита од дискриминације и уживање једнаких права у свим областима живота лицима са инвалидитетом.

 

Разлог за доношење поменуте Стратегије је утемељен  у одредби члана 6 Закона о забрани дискриминације лица са инвалидитетом, којомсе експлицитно прописује обавеза  Министарству  за људска и мањинска права, као органа  државне управе надлежаног  за послове људских и мањинских права, да  припреми   стратешки документ који се односи на заштиту лица са инвалидитетом од дискриминације и промоцију једнакости тих лица са другим лицима.

 

Општи циљ Стратегије је стварање услова за постизање пуне равноправности лица са инвалидитетом са другим лицима у складу са начелима УН Конвенције о правима лица са инвалидитетом, Уставом и законом.

Координација праћења примјене Стратегије биће повјерена Комисији састављеној од представника ресорних министарстава и представника цивилног друштва.

 

 

Акционим плановима за 2017/2018.  утврђена  је  одговорност надлежних институција за  спроводјење мјера из ове Стратегије.

 

Министарство за људска и мањинска права