Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Сусрет Зенка - Оздемир: Савремена друштва треба да цијене у већој мјери људске вриједности

Сусрет Зенка - Оздемир: Савремена друштва треба да цијене у већој мјери људске вриједности
Датум објаве: 17.05.2017 12:12 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Стварајући заједничку историју,развијајући пријатељске међуљудске односе, културу, обичаје и традицију, Турска и Црна Гора, поштујући систем старих вриједности, као и тековине савременог доба и промјене које оно доноси, оствариле су блиску и веома успјешну сарадњу, закључено је у разговору министра за људска и мањинска права Мехмеда Зенке и директора турског културног центра у Подгорици Јунус Емра, Џихана Оздемира.

Министар Зенка је са задовољством констатовао да су односи између Црне Горе и Турске високо квалитетни, те да се, у различитим областима, константно унапријеђују.

Министар је исказао интересовање за јачањем сарадње ресорног Министарства и Културног центра Јунус Емра, кроз планирање и низа зајендничких пројеката у вези са промоцијом важности поштовања људских и мањинских права, сфере интеркултуралности, те његовања заједничке баштине.

Према ријечима Оздемира, у свијету ради четрдесет културних центара попут овог у Подгорици, који  носе назив највећег турског пјесника мистика. Он је министра ближе упознао са активностима културниог центра Јунус Емра у Подгорице и навео да се исте односе на области образовања, историје, културе, промоцију мултикултуралности и суживота.

Саговорници су у контексту важности поштовања људских права разговарали на тему опуса Јунуса Емре који се у свом раду директно залагао управо за  чињеницу да су сви људи исти, те да не треба вршити подјеле према њиховим особеностима.

Јунус Емра у својим стиховима никада није позивао на мржњу и подјеле, закључено је приликом сусрета Зенке и Оздемира и такав став требало би да мотивише савремена друштва да уважавају у већој мјери своје ближње, да не дијеле, да не истичу разлике већ да вриједнују оно што сваки човјек представља у бити.

Саговорници су издвојили предлоге за потенцијалну сарадњу и изразили очекивање да ће до реализације истих доћи у блиској будућности на обострано задовољство.

Министарство за људска и мањинска права