Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Међународни министарски форум ИДАХОТ 2017.

Међународни министарски форум ИДАХОТ 2017.
Датум објаве: 19.05.2017 15:18 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Медјународни дан борбе против хомофобије и трансфобије (ИДАХО) који се обиљежава 17. маја прати, почев од 2013. године и одржавање међународне конференције посвећене питањима права и слобода ЛГБТ особа ИДАХОТ Форум.

Овогодишњи ИДАХОТ Форум одржава се у Бриселу и бави се темом значаја и улоге  породице у животу сваког појединца/ке, а посебно у контексту особа које су другачије сексуалне оријентације.

На догађају је учествовала Бланка Радошевић Маровић која је, у оквиру министарском састанка, поручила да је Влада Црне Горе приступила изазовима у области унапређења и заштите људских права и слобода ЛГБТ особа кроз систематски приступ у оквиру националног стратешког документа Стратегија унапређења квалитета живота ЛГБТ особа у Црној Гори 2013-2018.

У оквиру наредног националног стратешког документа који покрива област унапређења квалитета живота ЛГБТИ заједнице, а чија је израда по плану наредне године, пажња ће бити посвећена и односу, улози и значају породице у процесу аутовања ЛГБТИ особа те, с тим у вези, овај форум представља значајну прилику за  размјену позитивних искустава и пракси.

Радошевић Маровић је нагласила да је унапређење квалитета живота ЛГБТ особа тежак и дуготрајан процес, јер и у земљама са развијенијом демократијом и даље има примјера дискриминације и насиља над припадницима ове заједнице. Но, према њеним ријечима, и поред тога Влада Црне Горе је одлучна и посвећена раду на стварању друштвеног амбијента у коме се права и слободе свих грађана, независно од њихових личних својстава, поштују и уважавају у пуном обиму.


Учесници министарског састанка потписали су обновљени Позив за свеобухватни политички приступ на нивоу Европске уније и широм земаља чланица Европске уније о ЛГБТИ питањима за 2017. годину. Ове године министарски састанак организован је у форми прес конференције, што је била корисна прилика да се прокоментаришу  промјене које ће позитивно утицати на положај Црне Горе на ИЛГА дугиној мапи.

Радошевић Маровић је у наставку имала састанке на маргинама Форума са СОГИ јединицом Савјета Европе у вези са интензивирањем сарадње у припреми кампање о Закону о регистрованом партнерству, директорицом Директората за људска права и једнакост Савјета Европе Марјом Руотанен.

Сјутра је завршни дан ИДАХОТ Форума 2017, и у оквиру истог биће организована Поворка поноса.

Министарство за људска и мањинска права