Manja slova Veća slova RSS

>

Ministar Zenka razgovarao o saradnji na unaprijeđenju poštovanja ljudskih prava sa predsjednicima opština Žabljak i Šavnik

Ministar Zenka razgovarao o saradnji na unaprijeđenju poštovanja ljudskih prava sa predsjednicima opština Žabljak i Šavnik
Datum objave: 26.07.2017 15:05 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


U Crnoj Gori uglavnom jeste prepoznata vrijednost jake vladavine prava kao i činjenica da je ista usko povezana sa ekonomskim napretkom u zemlji, istakao je ministar Zenka prilikom svoje posjete opštini Šavnik.

Ministar Zenka je danas razgovarao sa predsjednicima opština Šavnik, Mijomirom Vujačićem i Žabljak, Veselinom Vukićevićem, o izazovima koje su ove opštine prepoznale u oblasti promovisanja ljudskih prava, ostvarivanja politike jednakih mogućnosti, te poboljšanja kvaliteta života pripadnika/ca ranjivih društvenih grupa.

Tokom razgovora, Zenka je ponovio riješenost Vlade Crne Gore da Crna Gora počiva na principima slobode, demokratije, vladavine prava i poštovanju svih ljudskih prava i osnovnih sloboda bez diskriminacije, kao i punu posvećenost činjenici da niko ne treba da trpi diskriminaciju zbog bilo kog ličnog svojstva

Prema ministrovim riječima, Vlada Crne Gore je, u dosadašnjem periodu, razvila čitav set politika u oblasti unaprijeđenja ljudskih i manjinskih prava, te u oblasti promocije i zaštite prava i sloboda ranjivih društvenih grupa i dala jasne smjernice u borbi protiv diskriminacije.

Ministar je pojasnio da je sistemski odgovor države na uočeni nivo homofobije u crnogorskom društvu i izloženosti LGBTI osoba diskriminaciji Strategija za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori za period 2013.-2018. Seksualna orijentacija i rodni identitet sastavni su dio ličnosti svakog čovjeka i ne smiju biti osnov za diskriminaciju i zloupotrebu, rekao je ministar.

Ti povodom, potpisan je i Sporazum o razumijevanju o mjerama u borbi protiv diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta i promociji tolerancije prema LGBT osobama.

Predsjednik opštine Šavnik Mijomir Vujačić je zahvalio ministru na prilici da razgovaraju o aktuelnim izazovima u opštini Šavnik, ali i problemima sa kojima se ova mala opština nosi već duži period. U znaku ogromnog potencijala koji nosi sjeverni region Crne Gore, u narednom periodu trebalo bi ubrzati realizaciju prepoznatih prioriteta i u opštini Šavnik, rekao je Vujačić.

Predsjednik opštine Žabljak Veselin Vukićević naveo je da opština Žabljak prepoznaje važnost vladavine prava i da bez iste nema održivog napretka ni u Crnoj Gori. Opšte je poznata činjenica da je poštovanje ljudskih prava karta za jačanje ekonomije države, dolazak investitora i predstavljanje Crne Gore kao sigurne destinacije za ova pitanja od visoke važnosti, rekao je Vukićević.

U razgovoru je konstatovano da tom ozbiljnom društvenom procesu, koji podrazumijeva brojne reforme u sistemu i društvu, treba pristupiti sistemski na način što će se obuhvatiti sve ključne oblasti društvenog života i unaprijediti društveni ambijent kojim se garantuju zaštita i poštovanje ljudskih prava i sloboda i sa lokalnog nivoa. S tim u vezi, ministar Zenka predložio je da se u cilju ostvarivanja vidljivijih rezultata saradnje, susreti i dijalog o aktuelnijm pitanjima intenziviraju u narednom periodu.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava