Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Министар Зенка разговарао о сарадњи на унапријеђењу поштовања људских права са предсједницима општина Жабљак и Шавник

Министар Зенка разговарао о сарадњи на унапријеђењу поштовања људских права са предсједницима општина Жабљак и Шавник
Датум објаве: 26.07.2017 15:05 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


У Црној Гори углавном јесте препозната вриједност јаке владавине права као и чињеница да је иста уско повезана са економским напретком у земљи, истакао је министар Зенка приликом своје посјете општини Шавник.

Министар Зенка је данас разговарао са предсједницима општина Шавник, Мијомиром Вујачићем и Жабљак, Веселином Вукићевићем, о изазовима које су ове општине препознале у области промовисања људских права, остваривања политике једнаких могућности, те побољшања квалитета живота припадника/ца рањивих друштвених група.

Током разговора, Зенка је поновио ријешеност Владе Црне Горе да Црна Гора почива на принципима слободе, демократије, владавине права и поштовању свих људских права и основних слобода без дискриминације, као и пуну посвећеност чињеници да нико не треба да трпи дискриминацију због било ког личног својства

Према министровим ријечима, Влада Црне Горе је, у досадашњем периоду, развила читав сет политика у области унапријеђења људских и мањинских права, те у области промоције и заштите права и слобода рањивих друштвених група и дала јасне смјернице у борби против дискриминације.

Министар је појаснио да је системски одговор државе на уочени ниво хомофобије у црногорском друштву и изложености ЛГБТИ особа дискриминацији Стратегија за унапређење квалитета живота ЛГБТ особа у Црној Гори за период 2013.-2018. Сексуална оријентација и родни идентитет саставни су дио личности сваког човјека и не смију бити основ за дискриминацију и злоупотребу, рекао је министар.

Ти поводом, потписан је и Споразум о разумијевању о мјерама у борби против дискриминације по основу сексуалне оријентације или родног идентитета и промоцији толеранције према ЛГБТ особама.

Предсједник општине Шавник Мијомир Вујачић је захвалио министру на прилици да разговарају о актуелним изазовима у општини Шавник, али и проблемима са којима се ова мала општина носи већ дужи период. У знаку огромног потенцијала који носи сјеверни регион Црне Горе, у наредном периоду требало би убрзати реализацију препознатих приоритета и у општини Шавник, рекао је Вујачић.

Предсједник општине Жабљак Веселин Вукићевић навео је да општина Жабљак препознаје важност владавине права и да без исте нема одрживог напретка ни у Црној Гори. Опште је позната чињеница да је поштовање људских права карта за јачање економије државе, долазак инвеститора и представљање Црне Горе као сигурне дестинације за ова питања од високе важности, рекао је Вукићевић.

У разговору је констатовано да том озбиљном друштвеном процесу, који подразумијева бројне реформе у систему и друштву, треба приступити системски на начин што ће се обухватити све кључне области друштвеног живота и унаприједити друштвени амбијент којим се гарантују заштита и поштовање људских права и слобода и са локалног нивоа. С тим у вези, министар Зенка предложио је да се у циљу остваривања видљивијих резултата сарадње, сусрети и дијалог о актуелнијм питањима интензивирају у наредном периоду.

Министарство за људска и мањинска права