Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Још један успјешно завршен Монтенегро прајд

Још један успјешно завршен Монтенегро прајд
Датум објаве: 23.09.2017 17:13 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Да је Црна Гора држава која има капацитете да прихвати све своје различитости и јача ниво толеранције у свом друштву, потврђено је још једном на данашњем петом Монтенегро прајду, одржаном у Подгорици.

Положај ЛГБТ особа у Црној Гори није још увијек ослобођен у потпуности  утицаја  друштвене перцепције да њихова другачија сексуална оријентација представља кршење морала и друштвених начела. Још увијек постоје случајеви у којима су појединци/ке због своје стварне или претпостављене сексуалне оријентације и/или родног идентитета,  изложени различитим облицима искључења, насиља и дискриминације у оквиру својих породица, али и генерално у друштву.

Ипак, удруженим напорима много је ствари посљедњих година промијењено напоље за ЛГБТ  заједницу. У Црној Гори спровођење националне политике омогућило је остваривање мјерљивих резултата, у којима велику улогу имају и организације цивилног сектора које се баве облашћу унапређења положаја ЛГБТ популације, као и подршка међународних партнера. Црна Гора је у овој области добила похвале са међународних адреса, и чињенице говоре да су помаци видљиви, а вријеме за које су остварени кратко, што додатно говори о посвећености у приступу свих актера у друштву по овом питању.

У транзиционом друштву какво је и наше, неминовно је да постоји једна реална доза неразумијевања према свему што је другачије, али чини се да је Црна Гора свој друштвени развој схватила у правом смислу ријечи и у знаку подршке и толеранције, што је још једном показала на данашњој Поворци.

Догађај је одржан под слоганом “Чојством против насиља”, а окупио је велик број представника/ца државних институција, општинских служби, међународних институција, дипломата, те актера/ки из невладиног сектора који се залажу за смањење дискриминације према рањивим групама, те борби против свих облика насиља.

Представници/е Министарства за људска и мањинска права узели су учешћа на догађају у значајном броју, као и претходних година.

Монтенегро прајд 2017, показао је слику толерантног друштва, различите профиле људе окупљене у знаку подршке остваривању основних људских права и слобода на једнак начин.

Министарство за људска и мањинска права