Manja slova Veća slova RSS

>

Još jedan uspješno završen Montenegro prajd

Još jedan uspješno završen Montenegro prajd
Datum objave: 23.09.2017 17:13 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Da je Crna Gora država koja ima kapacitete da prihvati sve svoje različitosti i jača nivo tolerancije u svom društvu, potvrđeno je još jednom na današnjem petom Montenegro prajdu, održanom u Podgorici.

Položaj LGBT osoba u Crnoj Gori nije još uvijek oslobođen u potpunosti  uticaja  društvene percepcije da njihova drugačija seksualna orijentacija predstavlja kršenje morala i društvenih načela. Još uvijek postoje slučajevi u kojima su pojedinci/ke zbog svoje stvarne ili pretpostavljene seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta,  izloženi različitim oblicima isključenja, nasilja i diskriminacije u okviru svojih porodica, ali i generalno u društvu.

Ipak, udruženim naporima mnogo je stvari posljednjih godina promijenjeno napolje za LGBT  zajednicu. U Crnoj Gori sprovođenje nacionalne politike omogućilo je ostvarivanje mjerljivih rezultata, u kojima veliku ulogu imaju i organizacije civilnog sektora koje se bave oblašću unapređenja položaja LGBT populacije, kao i podrška međunarodnih partnera. Crna Gora je u ovoj oblasti dobila pohvale sa međunarodnih adresa, i činjenice govore da su pomaci vidljivi, a vrijeme za koje su ostvareni kratko, što dodatno govori o posvećenosti u pristupu svih aktera u društvu po ovom pitanju.

U tranzicionom društvu kakvo je i naše, neminovno je da postoji jedna realna doza nerazumijevanja prema svemu što je drugačije, ali čini se da je Crna Gora svoj društveni razvoj shvatila u pravom smislu riječi i u znaku podrške i tolerancije, što je još jednom pokazala na današnjoj Povorci.

Događaj je održan pod sloganom “Čojstvom protiv nasilja”, a okupio je velik broj predstavnika/ca državnih institucija, opštinskih službi, međunarodnih institucija, diplomata, te aktera/ki iz nevladinog sektora koji se zalažu za smanjenje diskriminacije prema ranjivim grupama, te borbi protiv svih oblika nasilja.

Predstavnici/e Ministarstva za ljudska i manjinska prava uzeli su učešća na događaju u značajnom broju, kao i prethodnih godina.

Montenegro prajd 2017, pokazao je sliku tolerantnog društva, različite profile ljude okupljene u znaku podrške ostvarivanju osnovnih ljudskih prava i sloboda na jednak način.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava