Manja slova Veća slova RSS

>

"NE diskriminaciji-DA različitostima"

Datum objave: 15.02.2019 14:59 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


CGO

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska institucija koja ima najvažniju ulogu u borbi protiv homofobije i diskriminacije marginalizovanih grupa u društvu pokazalo je istraživanje u okviru projekta "NE diskriminaciji-DA različitostima" koje je sprovela nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje.

Prava LGBT osoba u Crnoj Gori se uglavnom poštuju, pokazalo je istraživanje sprovedeno u okviru pomenutog projekta po javnom konkursu koji doprinosi unapređenju kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori.

Sve više se uočava pozitivniji stav u odnosu na pripadnike LGBT populacije, ali i generalno veća tolerancija nego u prethodnom istraživanju, što pokazuje  snažnu većinu od čak 81 odsto onih koji bi u slučaju da svedoče nasilju nad LGBT osobom pokušali da pomognu, jer  niko ne treba da trpi nasilje zbog  različitosti.

Stav prema LGBT osobama u Crnoj Gori definitivno doživljava značajne promjene u pozitivnom smislu što daje dodatnu motivaciju svima koji se bore za ostvarivanje ljudskih prava i sloboda, bez obzira na seksualnu i rodnu orjentaciju.

Rezultati ovog istraživanja mogu biti potvrda nove zrelosti crnogorskog društva kad je u pitanju tolerancija i prihvatanje.

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.013 ispitanika punoljetne populacije iz 17 crnogorskih opština, preko telefonske ankete.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava