Manja slova Veća slova RSS

>

Kvalitet života LGBTI osoba nastavlja da se unapređuje kroz novi strateški dokument

Kvalitet života LGBTI osoba nastavlja da se unapređuje kroz novi strateški dokument
Datum objave: 21.03.2019 14:52 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu Download Download


Sigurnost i jednakost u ostvarivanju prava svih svojih građana i građanki, predstavlja ključni prioritet Vlade Crne Gore. U tom kontekstu ostvarivanje i zaštita prava LGBTI osoba se nalazi u vrhu njene agende o ljudskim pravima.

 

S tim u vezi, Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila drugi po redu nacionalni dokument iz oblasti unapređenja kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori za period 2019-2023 i prateći Akcioni plan za 2019. godinu.

 

Strategija predstavlja izraz kontinuiteta politike Vlade Crne Gore i njene riješenosti da socijalnu isključenost LGBTI osoba u crnogorskom društvu i diskriminaciju svede na najmanji mogući stepen , te unaprijedi kvalitet njihovog života. Realizacija njenih mjera predstavljaće rezultat udruženih napora Vlade Crne Gore, organizacija civilnog društva i brojnih međunarodnih partnera, a njenom implementacijom dodatno će se osnažiti principi slobode, demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava i sloboda LGBTI osoba.

 

Ovaj dokument predstavlja odgovor na uočen izazov u vezi sa punim društvenim prihvatanjem LGBTI osoba, te dodatnim jačanjem društvene percepcije o važnosti poštovanja ljudskih prava i sloboda svih naših građana i građanki.

 

Strategija se temelji na izvještajima i preporukama brojnih međunarodnih tijela, kojima su sugerisana unapređenja u politici zaštite LGBTI osoba, posebno sa aspekta primjene zakona na zaštiti njihovih prava i sloboda, kao i sa aspekta njihove bolje inkluzije u različitim sferama društvenog života. 

 

Sredstva potrebna za realizaciju mjera iz petogodišnje strategije biće obezbjeđena u budžetu Crne Gore.

 

Dokument: Strategija za unapređenje kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori 2019-2023

 

Video: Izjava Blanka Radošević Marović - Generalne direktorice Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda

  

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava