Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Ученици са Цетиња се упознали са радом Министарства за људска и мањинска права

Ученици са Цетиња се упознали са радом Министарства за људска и мањинска права
Датум објаве: 13.06.2019 13:12 | Аутор: ПР Служба

Испис Штампај страницу


Данас су у посјети Министарству за људска и мањинска права боравили ученици ЈУ Средње стручне школе, ЈУ Гимназија и ЈУ Основна школа "Његош“ са Цетиња. Посјета ученика је организована под окриљем пројекта „Да разумијевање буде начин“ финансираног од стране Министарства за људска и мањинска права, а који имплементира НВО Активна зона са Цетиња.

Циљ пројекта је, између осталог, и подизање нивоа информисаности младих са Цетиња о положају и људским правима ЛГБТИ особа, а посјета министарству представља наставак пројектних активности које је ова невладина организација реализовала у претходном периоду.

Ученике су примили запослени у министарству, који су им представили улогу коју Министарство за људска и мањинска права има у систему извршне власти, његове надлежности у контексту заштите и унапређења људских права и слобода, као и сарадњу коју оно оставарује са међународним и домаћим партнерима на креирању друштвеног амбијента у коме се људска права доследно поштују, а различитост и толеранција његују као основне вриједности које доприносе јачању кохезије црногорског друштва.

Представници министарства су упознали ученике и са практичним активностима које оно реализује на јачању друштвеног прихватања маргинализованих друштвених група, посебно ЛГБТИ особа. Такође, представљен им је и низ публикација које је министарство приредило у претходном периоду, а које имају за циљ информисање јавности о савременим међународним стандардима људских права и потреби њихове имплементације у Црној Гори.

Ученици су у разговору са запосленима у министарству показали значајан ниво познавања кључних појмова из области заштите од дискриминације, као и познавања проблема са којима се ЛГБТИ особе суочавају у свакодневном животу. Посебан интерес су исказали за положај ЛГБТИ особа у црногорском друштву, њиховим законским правима, као и специфичним ситуацијама са којима се оне срећу.

Представници Министарства за људска и мањинска права и представница НВО Активна зона су се сагласили да је посјета била од велике користи за информисање ученика са Цетиња о људским правима ЛГБТИ особа, као и да овакве активности доприносе промјени друштвене перцепције ЛГБТИ особа и њиховом снажнијем друштвеном прихватању.

Министарство за људска и мањинска права