Manja slova Veća slova RSS

>

Zenka: Opština Petnjica je dobar primjer poštovanja i njegovanja multikulturalnih i multikonfersionalnih odnosa u Crnoj Gori

Zenka: Opština Petnjica je dobar primjer poštovanja i njegovanja multikulturalnih i multikonfersionalnih odnosa u Crnoj Gori
Datum objave: 04.12.2019 17:16 | Autor: PR Služba

Ispis Štampaj stranicu


Opština Petnjica je dobar primjer poštovanja i njegovanja multikulturalnih i multikonfersionalnih odnosa u Crnoj Gori reako je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka prilikom svoje radne posjete ovoj opštini.

Ministar Zenka razgovarao je o značajnim temama iz korpusa zaštite i unaprjeđenja ljudskih i manjinskih prava, posebno ranjivih društvenih kategorija.

Ministar je izrazio zadovoljstvo činjenicom da jedna mlada opština kao što je Petnjica, koja je svega šest godina unazad obnovila svoju samostalnost, uspjela da pokaže svoju jasnu viziju i sprovodi aktivnosti za ukupni napredak u tom smjeru.

Poštovanje temeljnih ljudskih prava je direktno povezano sa investicijama, ekonomskim boljitkom, zapošljavanjem i cjelokupnim razvojem opštine Petnjica zaključio je ministar Zenka. On je čestitao rukovodstvu, posebno predsjedniku opštine Samiru Agoviću na uloženim naporima da opština Petnjica opravda svoj samostalni status, budući da izazovi sa kojima se nose nisu mali.

Predsjednik opštine Petnjica Samir Agović je zahvalio ministru Zenki na posjeti i prilici da razgovaraju o aktuelnim izazovima u opštini Petnjica. On je istakao da je opštinska administracija mlada, ali da je svima odgovornost na prvom mjestu.

Agović je kazao da je prostorni plan završen te da će i strateški plan razvoja opštine Petnjice biti uskoro. Pohvalio je odnos Vlade Crne Gore koja pokazuje puno razumijevanje za razvojne potrebe opštine Petnjica. Razvoj saobraćajne infrastrukture je izazov koji traje, potreba za dnevnim boravkom djece sa  invaliditetom, predškolskom ustanovom i Zavodom za hitnu medicinsku pomoć su takođe među glavnim prioritetima opštine Petnjica,rekao je Agović.

Ministar Zenka i predsjednik Opštine Samir Agović potpisali su  Sporazum  o saradnji u borbi protiv diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, poštujući ostvarivanje osnovnih ljudskih prava LGBTI zajednice u Crnoj Gori.

Konstatovana je potreba jačanja saradnje lokalnih uprava i Ministarstva u cilju obezbjeđivanja poštovanja prava svakog lica bez obzira na bilo koje lično svojstvo, rodni identitet i bilo koju drugu posebnost, zabranu diskriminacije, kao i promovisanje jednakosti i tolerancije.

Takođe, dogovorena je saradnja u vezi sa podrškom rješavanja lokacije za stambeno pitanje tri romske porodice u stanju preke potrebe.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava