Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Директорат за унапређење и заштиту људских права и слобода

13.05.2016.

Завршен овогодишњи ИДАХО Форум ИВ

Завршен овогодишњи ИДАХО Форум ИВ Генерална скупштина Свјетске здравствене организације (СЗО) 17. маја 1990. године, скинула је хомосексуалност са своје листе менталних обољења. Тиме је прекинуто једновјековно трајање „медицинске“ хомофобије. Одлука СЗО представља историјски датум и од 2014. године, 17. мај се обиљежава као Медјународни дан борбе против хомофобије и трансфобије (ИДАХО). Полазећи од значаја овог датума, иницирано је његово обиљежавање кроз одржавање међународне конференције која би била посвећена питањима права и слобода ЛГБТ особа.

13.05.2016.

Час на тему права лица са инвалидитетом и заштита од дискриминације

Час на тему права лица са инвалидитетом и заштита од дискриминације

Министарство за људска и мањинска права, у сарадњи са Удружењем параплегичара Подгорица из Подгорице, организовало је данас предавање на тему „Права лица са инвалидитетом и заштита од дискриминације “ у основним школама „Милан Вукотић“ у Голубовцима и „Зарија Вујошевић“ у Матагужима.

27.04.2016.

Започео ВИ циклус едукације из области антидискриминације

Започео ВИ циклус едукације из области антидискриминације

Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Црној Гори започело је реализацију овогодишњег ВИ циклуса едукација о забрани дискриминације, промоцији једнакости и поштовању принципа равноправности, данас у Пржну. Прва семинар/радионица пружиће темељнији увид у компаративну анализу црногорског и европског правног оквира у области забране дискриминације, а о теми ће детаљно говорити замјеник Омбудсмана за антидискриминацију Синиша Бјековић. Овогодишњи полазници/е обуке су представници/е свих Центара за социјални рад у Црној Гори.

26.04.2016.

Најава: Почиње ВИ циклус едукација о забрани дискриминације

Најава: Почиње ВИ циклус едукација о забрани дискриминације

Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Црној Гори започиње нови, ВИ циклус едукација о забрани дискриминације, промоцији једнакости и поштовању принципа равноправности.

14.04.2016.

Конференција на тему бриге о старим лицима започела данас у општини Бар

Конференција на тему бриге о старим лицима започела данас у општини Бар

У Сутомору је данас започео рад дводневне регионалне конференције на тему проширења обима сервиса за услугу старим лицима и постизања њихове одрживости. Учесници/е конференције су представници организације Црвеног крста из Црне Горе, Италије, Србије и Босне и Херцеговине.

15.03.2016.

Представљен пројекат "Подршка националним институцијама у превенцији дискриминације у Црној Гори"

Представљен пројекат "Подршка националним институцијама у превенцији дискриминације у Црној Гори"

Након завршеног пројекта СОЦЦЕР, у децембру прошле године, којим је Савјет Европе пружио подршку институцији Заштитника људских права и слобода Црне Горе и Уставном суду, данас је, у Подгорици одржана конференција поводом обиљежавања почетка пројекта “Подршка националним институцијама у превенцији дискриминације”. Подршку пројекту дала је и Европска унија.

14.03.2016.

Листа кандидата/киња предложених за Радну групу за израду Акционог плана за 2016. годину за имплементацију Стратегије за унапређење квалитета живота ЛГБТ особа у Црној Гори 2013-2018.

На основу члана 13 Уредбе о начину и поступку остваривања сарадње органа државне управе и невладиних организација („Службени лист ЦГ”, број 07/12), Министарство за људска и мањинска права објављује Листу кандидата/киња предложених за Радну групу за израду Акционог плана за 2016. годину за имплементацију Стратегије за унапређење квалитета живота ЛГБТ особа у Црној Гори 2013-2018.

08.03.2016.

Саопштење за јавност поводом наводне злоупотребе људских права штићеника/ца Завода "Комански мост"

Саопштење за јавност поводом наводне злоупотребе људских права штићеника/ца Завода "Комански мост"

Трагом информације да су се пунољетни/е штићеници/е Јавне установе Завод „Комански мост” нашли/е у бирачком списку, Министарство за људска и мањинска права најоштије осуђује потенцијалне злоупотребе лица са тешким облицима инвалидитета по било ком основу.

01.03.2016.

Јавни позив за консултовање заинтересоване јавности поводом израде Акционог плана за 2016. годину за имплементацију Стратегије за унапређење квалитета живота ЛГБТ особа у Црној Гори 2013-2018.

Министратсво за људска и мањинска права упућује Јавни позив за консултовање заинтересоване јавности поводом израде Акционог плана за 2016. годину за имплементацију Стратегије за унапређење квалитета живота ЛГБТ особа у Црној Гори 2013-2018.

01.03.2016.

Јавни позив за предлагање члана/ице за Радну групу за израду Акционог плана за 2016. годину за имплементацију Стратегије за унапређење квалитета живота ЛГБТ особа у Црној Гори 2013-2018.

У складу са Уредбом о начину и поступку остваривања сарадње органа државне управе и невладиних организација (''Сл.лист ЦГ''бр. 7/12), Министарство за људска и мањинска права упућује Јавни позив невладиним организацијама за предлагање три кандидата/киње за члана/ицу радне групе за израду Акционог плана за 2016. годину за имплементацију Стратегије унапређења квалитета живота ЛГБТ особа у Црној Гори 2013-2018.