Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Директорат за унапређење и заштиту људских права и слобода

01.07.2015.

Одржана XИ сједница Савјета за заштиту од дискриминације

Одржана XИ сједница Савјета за заштиту од дискриминације Данас је одржана XИ сједница Савјета за заштиту од дискриминације којом је предсједавао др Игор Лукшић, предсједник Савјета и министар вањских послова и европских интеграција.

30.06.2015.

Едукација о забрани дискриминације и заштити права особа са инвалидитетом

Едукација о забрани дискриминације и заштити права особа са инвалидитетом

У оквиру плана едукације о примјени антидискриминационог законодавства и антидискриминаторном понашању и пракси, Министарство за људска и мањинска права и Мисија ОЕБС-а у Црној Гори, реализовали су дводневни семинар/радионицу на тему забране дискриминације и заштите права особа са инвалидитетом. Полазници/е овогодишње обуке су представници/е Врховног државног тужилаштва.

17.06.2015.

Предлог закона о забрани дискриминације лица са инвалидитетом

Уважавајући захтјев невладиних организација које се баве заштитом права особа са инвалидитетом да се нови Закон о забрани дискриминације лица са инвалидитетом нађе у надлежности ресора људских и мањинских права, Министарство за људска и мањинска права је 2014. започело се са његовом израдом. Основни разлози за доношење новог Закона о забрани дискриминације лица са инвалидитетом препознати су у потреби да се законском регулативом утврде заштита права и забрана дискриминације особа са инвалидитетом и побољша квалитет њиховог живота.

11.06.2015.

“Људска права и заштита од дискриминације кроз процес ЕУ интеграција”

“Људска права и заштита од дискриминације кроз процес ЕУ интеграција”

О самом значају чланства у Европској унији као и унапређењу људских права слобода у интеграционом процесу, дискутовало се данас на округлом столу који је Министартсво за људска и мањинска права организовало на тему “Људска права и заштита од дискриминације кроз процес ЕУ интеграција”, а у сарадњи са Министарством вањских послова и европских интеграција, односно Канцеларијом главног преговарача.

11.06.2015.

Додатне консултације о Предлогу Закона о забрани дискриминације лица са инвалидитетом

На данашњој сједници Одбора за људска права и слободе Скупштине ЦГ, расправљало се о Предлогу закона о забрани дискриминације лица са инвалидитетом.

10.06.2015.

Најава: "Људска права и заштита од дискриминације кроз процес ЕУ интеграција"

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић отвориће сјутра, 11.јуна, округли сто на тему „Људска права и заштита од дискриминације кроз процес ЕУ интеграција” који ће се одржати у хотелу Подгорица, са почетком у 10:30 часова.

28.05.2015.

В циклус едукације из области антидискриминаторног понашања и праксе

В циклус едукације из области антидискриминаторног понашања и праксе

Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Црној Гори започело је данас са едукативним циклусом из области антидискриминаторног понашања и праксе. Ова сарадња успјешно реализује систем обуке свих оних који су дужни/е да препознају дискриминацију и пружају заштиту од исте по било ком основу, и то већ пету годину за редом. Први семинар/радионица петог циклуса бави се општим правним режимом забране дискриминације –антидискриминационим законодавним оквиром са механизмима заштите.

27.05.2015.

Пети циклус едукација из области антидискриминационог понашања и праксе

Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Црној Гори започиње пети циклус едукација из области антидискриминаторног понашања и праксе. Циљ едукације је оспособљавање свих оних који су дужни/е да пружају заштиту од дискриминације по било ком основу.

13.05.2015.

Општина Тиват: јачање степена толеранције

Данас је и са Општином Тиват, унапријеђена сарадња на заштити и унапређењу основних људских права и јачању толеранције према особа другачије сексуалне оријентације кроз потписавање Меморандума о разумијевању и мјерама у борби против дискриминације по основу сексуалне орјентације или родног идентитета.

11.05.2015.

У Херцег Новом потписан Меморандум о разумјевању и мјерама у борби против дискриминације према ЛГБТ особама

У Херцег Новом потписан Меморандум о  разумјевању и мјерама  у борби против дискриминације  према  ЛГБТ особама

Данас су министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић и предсједник Општине Херцег Нови Никола Гојковић потписали Меморандум о разумјевању и мјерама у борби против дискриминације према ЛГБТ особама . Циљ потписивања овог споразума је сарадња државних и локалних власти на унапређивању људских права и слобода и уважавању различитости ЛГБТ заједнице у Црној Гори.