Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Директорат за унапређење и заштиту људских права и слобода

30.06.2015.

Едукација о забрани дискриминације и заштити права особа са инвалидитетом

Едукација о забрани дискриминације и заштити права особа са инвалидитетом У оквиру плана едукације о примјени антидискриминационог законодавства и антидискриминаторном понашању и пракси, Министарство за људска и мањинска права и Мисија ОЕБС-а у Црној Гори, реализовали су дводневни семинар/радионицу на тему забране дискриминације и заштите права особа са инвалидитетом. Полазници/е овогодишње обуке су представници/е Врховног државног тужилаштва.

17.06.2015.

Предлог закона о забрани дискриминације лица са инвалидитетом

Уважавајући захтјев невладиних организација које се баве заштитом права особа са инвалидитетом да се нови Закон о забрани дискриминације лица са инвалидитетом нађе у надлежности ресора људских и мањинских права, Министарство за људска и мањинска права је 2014. започело се са његовом израдом. Основни разлози за доношење новог Закона о забрани дискриминације лица са инвалидитетом препознати су у потреби да се законском регулативом утврде заштита права и забрана дискриминације особа са инвалидитетом и побољша квалитет њиховог живота.

11.06.2015.

“Људска права и заштита од дискриминације кроз процес ЕУ интеграција”

“Људска права и заштита од дискриминације кроз процес ЕУ интеграција”

О самом значају чланства у Европској унији као и унапређењу људских права слобода у интеграционом процесу, дискутовало се данас на округлом столу који је Министартсво за људска и мањинска права организовало на тему “Људска права и заштита од дискриминације кроз процес ЕУ интеграција”, а у сарадњи са Министарством вањских послова и европских интеграција, односно Канцеларијом главног преговарача.

11.06.2015.

Додатне консултације о Предлогу Закона о забрани дискриминације лица са инвалидитетом

На данашњој сједници Одбора за људска права и слободе Скупштине ЦГ, расправљало се о Предлогу закона о забрани дискриминације лица са инвалидитетом.

10.06.2015.

Најава: "Људска права и заштита од дискриминације кроз процес ЕУ интеграција"

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић отвориће сјутра, 11.јуна, округли сто на тему „Људска права и заштита од дискриминације кроз процес ЕУ интеграција” који ће се одржати у хотелу Подгорица, са почетком у 10:30 часова.

28.05.2015.

В циклус едукације из области антидискриминаторног понашања и праксе

В циклус едукације из области антидискриминаторног понашања и праксе

Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Црној Гори започело је данас са едукативним циклусом из области антидискриминаторног понашања и праксе. Ова сарадња успјешно реализује систем обуке свих оних који су дужни/е да препознају дискриминацију и пружају заштиту од исте по било ком основу, и то већ пету годину за редом. Први семинар/радионица петог циклуса бави се општим правним режимом забране дискриминације –антидискриминационим законодавним оквиром са механизмима заштите.

27.05.2015.

Пети циклус едукација из области антидискриминационог понашања и праксе

Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Црној Гори започиње пети циклус едукација из области антидискриминаторног понашања и праксе. Циљ едукације је оспособљавање свих оних који су дужни/е да пружају заштиту од дискриминације по било ком основу.

13.05.2015.

Општина Тиват: јачање степена толеранције

Данас је и са Општином Тиват, унапријеђена сарадња на заштити и унапређењу основних људских права и јачању толеранције према особа другачије сексуалне оријентације кроз потписавање Меморандума о разумијевању и мјерама у борби против дискриминације по основу сексуалне орјентације или родног идентитета.

11.05.2015.

У Херцег Новом потписан Меморандум о разумјевању и мјерама у борби против дискриминације према ЛГБТ особама

У Херцег Новом потписан Меморандум о  разумјевању и мјерама  у борби против дискриминације  према  ЛГБТ особама

Данас су министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић и предсједник Општине Херцег Нови Никола Гојковић потписали Меморандум о разумјевању и мјерама у борби против дискриминације према ЛГБТ особама . Циљ потписивања овог споразума је сарадња државних и локалних власти на унапређивању људских права и слобода и уважавању различитости ЛГБТ заједнице у Црној Гори.

10.05.2015.

Даљи кораци у сарадњи: примјери добре праксе Шведске и Црне Горе

Даљи кораци у сарадњи: примјери добре праксе Шведске и Црне Горе

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић састао се данас са министарком културе и демократије Шведске Алис Бах Кунке и члановима/ицама делегације Шведске у оквиру тродневног међународног министарског ИДАХО Форума ИИИ који је данас започео у хотелу „Сплендид“.