Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Директорат за унапређење и заштиту људских права и слобода

03.09.2015.

Кампања “Поштуј различитост! Одбаци дискриминацију! Прихвати човјека!”

Министарство за људска и мањинска права спроводи кампању под слоганом “Поштуј различитост! Одбаци дискриминацију! Прихвати човјека!”, која је започета овог љета постављањем мреже билборда на најфреквентнијим саобраћајницама у Црној Гори.

30.08.2015.

Реаговање Министарства за људска и мањинска права на текст „Правила бордела“ објављен у дневним новинама „Вијести“

Медији и јавна ријеч треба да буду у функцији заштите људских права, а не супротно. Новинарска етика, управо налаже да не дође до кршења људских права.

17.08.2015.

Реаговање на хомофобично насиље у дискотеци "Топ Хилл" у Будви

Поводом напада радника обезбјеђења у дискотеци "Топ Хилл", у Будви, на двојицу припадника лгбт заједнице, који се десио 16. августа 2015. године, у поменутој дискотеци, Министарство за људска и мањинска права најоштрије осуђује напад и починиоца истог, те позива још једном све грађане/ке на једно мирно, респектабилно понашање и поштовање и уважавање различитости.

31.07.2015.

Нумановић-Журић: Неопходно обезбиједити иста права свих грађана/ки без обзира на различитости

Нумановић-Журић: Неопходно обезбиједити иста права свих грађана/ки без обзира на различитости

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић и предсједник Општине Бијело Поље Александар Журић потписали су данас, 31. јула 2015. године Споразум о сарадњи у области унапређења основних људских права и јачању толеранције према особама другачије сексуалне оријентације.

30.07.2015.

Образовање и толеранција кључни за развој сваке заједнице

Образовање и толеранција кључни за развој сваке заједнице

"ЛГБТ Форум Прогрес" уз подршку Министарства за људска и мањинска права организује редовно скупове са занимљивим и актуелним темама из области унапређења квалитета живота припадника/ца лгбт заједнице. Тема последњег скупа била су искуства Француске у прихватању лгбт заједница и њена укљученост у све друштвене токове, о којима је говорила амбасадорка Републике Француске Вероник Брумо

01.07.2015.

Одржана XИ сједница Савјета за заштиту од дискриминације

Одржана XИ сједница Савјета за заштиту од дискриминације

Данас је одржана XИ сједница Савјета за заштиту од дискриминације којом је предсједавао др Игор Лукшић, предсједник Савјета и министар вањских послова и европских интеграција.

30.06.2015.

Едукација о забрани дискриминације и заштити права особа са инвалидитетом

Едукација о забрани дискриминације и заштити права особа са инвалидитетом

У оквиру плана едукације о примјени антидискриминационог законодавства и антидискриминаторном понашању и пракси, Министарство за људска и мањинска права и Мисија ОЕБС-а у Црној Гори, реализовали су дводневни семинар/радионицу на тему забране дискриминације и заштите права особа са инвалидитетом. Полазници/е овогодишње обуке су представници/е Врховног државног тужилаштва.

17.06.2015.

Предлог закона о забрани дискриминације лица са инвалидитетом

Уважавајући захтјев невладиних организација које се баве заштитом права особа са инвалидитетом да се нови Закон о забрани дискриминације лица са инвалидитетом нађе у надлежности ресора људских и мањинских права, Министарство за људска и мањинска права је 2014. започело се са његовом израдом. Основни разлози за доношење новог Закона о забрани дискриминације лица са инвалидитетом препознати су у потреби да се законском регулативом утврде заштита права и забрана дискриминације особа са инвалидитетом и побољша квалитет њиховог живота.

11.06.2015.

“Људска права и заштита од дискриминације кроз процес ЕУ интеграција”

“Људска права и заштита од дискриминације кроз процес ЕУ интеграција”

О самом значају чланства у Европској унији као и унапређењу људских права слобода у интеграционом процесу, дискутовало се данас на округлом столу који је Министартсво за људска и мањинска права организовало на тему “Људска права и заштита од дискриминације кроз процес ЕУ интеграција”, а у сарадњи са Министарством вањских послова и европских интеграција, односно Канцеларијом главног преговарача.

11.06.2015.

Додатне консултације о Предлогу Закона о забрани дискриминације лица са инвалидитетом

На данашњој сједници Одбора за људска права и слободе Скупштине ЦГ, расправљало се о Предлогу закона о забрани дискриминације лица са инвалидитетом.