Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Директорат за унапређење и заштиту људских права и слобода

23.06.2017.

Листа кандидата/киња НВО

На основу члана 13 Уредбе о начину и поступку остваривања сарадње органа државне управе и невладиних организација („Службени лист ЦГ”, број 07/12), Министарство за људска и мањинска права објављује Листу кандидата/киња који/е су предложени/не за члана/ицу Комисије за праћење спровођења Стратегије за заштиту лица са инвалидитетом од дискриминације и промоцију једнакости за период 2017-2021 године.

12.06.2017.

Јавни позив невладиним организацијама за предлагање три кандидата/киње за Комисију за праћење спровођења Стратегије за заштиту лица са инвалидитетом од дискриминације и промоцију једнакости за период 2017-2021.

У складу са Уредбом о начину и поступку остваривања сарадње органа државне управе и невладиних организација (''Сл.лист ЦГ''бр. 7/12), Министарство за људска и мањинска права упућује Јавни позив невладиним организацијама за предлагање три кандидата/киње за члана/ицу Комисије за праћење спровођења Стратегије за заштиту лица са инвалидитетом од дискриминације и промоцију једнакости за период 2017-2021 године.

04.06.2017.

Сјутра почиње ВИИ циклус едукација о примјени антидискриминационог законодавства, понашања и праксе

Овогодишњи циклус едукација о примјени антидискриминационог законодавства, понашања и праксе почиње сјутра, 5. јуна, у Пржну. Едукативни циклус Министарство за људска и мањинска права и Мисија ОЕБС-а у Црној Гори успјешно реализују седму годину за редом.

19.05.2017.

Међународни министарски форум ИДАХОТ 2017.

Међународни министарски форум ИДАХОТ 2017.

Медјународни дан борбе против хомофобије и трансфобије (ИДАХО) који се обиљежава 17. маја прати, почев од 2013. године и одржавање међународне конференције посвећене питањима права и слобода ЛГБТ особа ИДАХОТ Форум. Овогодишњи ИДАХОТ Форум одржава се у Бриселу и бави се темом значаја породице, односно јачања улоге коју породица има у животу сваког појединца/ке, а посебно у контексту особа које су другачије сексуалне оријентације.

17.05.2017.

Сусрет Зенка - Оздемир: Савремена друштва треба да цијене у већој мјери људске вриједности

Сусрет Зенка - Оздемир: Савремена друштва треба да цијене у већој мјери људске вриједности

Стварајући заједничку историју,развијајући пријатељске међуљудске односе, културу, обичаје и традицију, Турска и Црна Гора, поштујући систем старих вриједности, као и тековине савременог доба и промјене које оно доноси, оствариле су блиску и веома успјешну сарадњу, закључено је у разговору министра за људска и мањинска права Мехмеда Зенке и директора турског културног центра у Подгорици Јунус Емра, Џихана Оздемира.

29.12.2016.

Представљен припручник за медије "Како извјештавати о женама са инвалидитетом"

Представљен припручник за медије "Како извјештавати о женама са инвалидитетом"

У организацији Министарства за људска и мањинска права и НВО “Женска акција”, у Подгорици је представљен приручник за медије - Како извјештавати о женама са инвалидитетом.

16.12.2016.

Министри Зенка и Љумовић представници Владе Црне Горе на овогодишњем Монтенегро Прајду

Министри Мехмед Зенка и Јанко Љумовић представници су Владе Црне Горе који ће ове године учествовати на Монтенегро Прајду, који се одржава сјутра 17. децембра у Подгорици.

16.12.2016.

Министар Зенка на дискусији о праву на породицу

Министар Зенка на дискусији о праву на породицу

Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка учествовао је на панел дискусији “Право на породицу” која је данас одржана у Подгорици, у организацији НВО Јувентас са партнерима ЛГБТИQ Асоцијацијом Квир Монтенегро и Институтом за правне студије.

15.12.2016.

Усвојена Стратегија за заштиту лица са инвалидитетом од дискриминације и промоцију једнакости за период 2017-2021 године

Влада Црне Горе усвојила је јуче, 15. децембра, Стратегију за заштиту лица са инвалидитетом од дискриминације и промоцију једнакости за период 2017-2021 године. Стратегија представља посебан документ у Црној Гори, који се бави имплементацијом политике заштите права лица са инвалидитетом од дискриминације и промоције једнакости са другим лицима.

13.12.2016.

Нова публикација у стручној литератури о ЛГБТ инклузији

Нова публикација у стручној литератури о ЛГБТ инклузији

Министарство за људска и мањинска права, Савјет за грађанску контролу полиције и Управа полиције Министарства унутрашњих послова, уз партнерство са Међународном Полицијском Асоцијацијом (ИПА) Секција Црна Гора, креирали су и издали зборник научних и стручних радова под називом “Безбједност и основна права: Димензије и перспективе сигурности ЛГБТ особа”.