Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Директорат за унапређење и заштиту људских права и слобода

10.06.2016.

Одржана радионица "Искуства и праксе имплементације закона о истополним заједницама"

Одржана радионица "Искуства и праксе имплементације закона о истополним заједницама" Министарство за људска и мањинска права је, под окриљем пројекта ПРЕДИМ, а у сарадњи са Савјетом Европе, имплементирало радионицу на тему: "Искуства и праксе имплементације закона о истополним заједницама". Радионица је одржана уз учешће представника/ца националних институција, институције Заштитника људских права и слобода, те представника/ца организација цивилног друштва и медија у Црној Гори.

17.05.2016.

Саопштење: Црногорска делегација на УНЕСЦО Конференцији “Оут ин тхе опен” у Паризу

Саопштење: Црногорска делегација на УНЕСЦО Конференцији “Оут ин тхе опен” у Паризу

Генерална директорица Директората за предшколско и основно образовање и васпитање и образовање лица са посебним потребама у Министарству просвјете Аријана Николић-Вучинић, генерална директорица Директората за унапређење и заштиту за људских права у Министарству за људска и мањинска права Бланка Радошевић-Маровић, национални координатор спровођења Стратегије за побољшање квалитета живота ЛГБТ особа у Влади Црне Горе Јован Којичић и представница НВО Јувентас Јелена Чолаковић присуствују дводневној конференцији “Оут ин тхе опен”, која се одржава у Паризу у организацији УНЕСЦО-а, поводом одговора сектора образовања на насиље условљено сексуалном оријентацијом и родним идентитетом.

17.05.2016.

Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије, 17. мај

Данас се у свијету обиљежава Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије. На овај дан, 1990. године, Генерална скупштина Свјетске здравствене организације званично је скинула хомосексуалност са њене листе менталних обољења. На тај начин прекинуто је стогодишње трајање „медицинске“ хомофобије. Поменута одлука има свакако атрибут историјског, и од 2014. године, 17. мај се обиљежава као дан борбе против хомофобије и трансфобије.

16.05.2016.

Сусрет Нумановић- Водач: Права лица са инвалидитетом захтјевају пуну пажњу

Сусрет Нумановић- Водач: Права лица са инвалидитетом захтјевају пуну пажњу

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић разговарао је данас са Њ.Е. Маргарет Ен Уехара, амбасадорком САД у Црној Гори и Џоном Л. Водачем, адвокатом специјализованим за права лица са инвалидитетом, који борави у Црној Гори, у оквиру Спикер програма који спроводи амбасада Сједињених Америчких Држава у Црној Гори у сарадњи са невладином организацијом Центар за антидискриминацију „Еквиста“ из Црне Горе.

13.05.2016.

Завршен овогодишњи ИДАХО Форум ИВ

Завршен овогодишњи ИДАХО Форум ИВ

Генерална скупштина Свјетске здравствене организације (СЗО) 17. маја 1990. године, скинула је хомосексуалност са своје листе менталних обољења. Тиме је прекинуто једновјековно трајање „медицинске“ хомофобије. Одлука СЗО представља историјски датум и од 2014. године, 17. мај се обиљежава као Медјународни дан борбе против хомофобије и трансфобије (ИДАХО). Полазећи од значаја овог датума, иницирано је његово обиљежавање кроз одржавање међународне конференције која би била посвећена питањима права и слобода ЛГБТ особа.

13.05.2016.

Час на тему права лица са инвалидитетом и заштита од дискриминације

Час на тему права лица са инвалидитетом и заштита од дискриминације

Министарство за људска и мањинска права, у сарадњи са Удружењем параплегичара Подгорица из Подгорице, организовало је данас предавање на тему „Права лица са инвалидитетом и заштита од дискриминације “ у основним школама „Милан Вукотић“ у Голубовцима и „Зарија Вујошевић“ у Матагужима.

27.04.2016.

Започео ВИ циклус едукације из области антидискриминације

Започео ВИ циклус едукације из области антидискриминације

Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Црној Гори започело је реализацију овогодишњег ВИ циклуса едукација о забрани дискриминације, промоцији једнакости и поштовању принципа равноправности, данас у Пржну. Прва семинар/радионица пружиће темељнији увид у компаративну анализу црногорског и европског правног оквира у области забране дискриминације, а о теми ће детаљно говорити замјеник Омбудсмана за антидискриминацију Синиша Бјековић. Овогодишњи полазници/е обуке су представници/е свих Центара за социјални рад у Црној Гори.

26.04.2016.

Најава: Почиње ВИ циклус едукација о забрани дискриминације

Најава: Почиње ВИ циклус едукација о забрани дискриминације

Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Црној Гори започиње нови, ВИ циклус едукација о забрани дискриминације, промоцији једнакости и поштовању принципа равноправности.

14.04.2016.

Конференција на тему бриге о старим лицима започела данас у општини Бар

Конференција на тему бриге о старим лицима започела данас у општини Бар

У Сутомору је данас започео рад дводневне регионалне конференције на тему проширења обима сервиса за услугу старим лицима и постизања њихове одрживости. Учесници/е конференције су представници организације Црвеног крста из Црне Горе, Италије, Србије и Босне и Херцеговине.

15.03.2016.

Представљен пројекат "Подршка националним институцијама у превенцији дискриминације у Црној Гори"

Представљен пројекат "Подршка националним институцијама у превенцији дискриминације у Црној Гори"

Након завршеног пројекта СОЦЦЕР, у децембру прошле године, којим је Савјет Европе пружио подршку институцији Заштитника људских права и слобода Црне Горе и Уставном суду, данас је, у Подгорици одржана конференција поводом обиљежавања почетка пројекта “Подршка националним институцијама у превенцији дискриминације”. Подршку пројекту дала је и Европска унија.