Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Директорат за унапређење и заштиту људских права и слобода

20.10.2015.

Одржана јавна дебата о новом Закону о забрани дискриминације лица са инвалидитетом

Одржана јавна дебата о новом Закону о забрани дискриминације лица са инвалидитетом У Бијелом Пољу је данас одржана јавна дебата о новом Закону о забрани дискриминације лица са инвалидитетом. Јавна дебата организована је у оквиру пројекта Удружења младих са хендикепом Црне Горе ,,Како Закон постаје пракса", који је финансијски подржала Британска амбасада. Циљ јавне дебате је промоција новог Закона о забрани дискриминације лица са инвалидитетом и подстицање особа с инвалидитетом на коришћење механизама које он нуди.

16.10.2015.

Поклон пакети са школским прибором подијељени у неколико општина

Поклон пакети са школским прибором подијељени у неколико општина

Министарство за људска и мањинска права сваке године обезбјеђује поклон пакете школског прибора за дјецу чланова/ица Организације глувих и наглувих Општина Беране, Плав, Рожаје и Андријевица. Такође, овај вид помоћи Министарство обезбјеђује и за дјецу чланова/ица Организације слијепих за Беране, Андријевицу, Плав и Рожаје, Организацију глувих инаглувих Бијело Поље и Организацију слијепих Бијело Поље и Мојковац. Ове године укупно је опредијељено 93 комплета.

15.10.2015.

Подршка заштити права и слобода ЛГБТИQ особа

Из разлога што је положај лгбтиq особа у Црној Гори био под утицајем доминантне друштвене перцепције да њихово постојање представља кршење морала и вриједности о пожељном начину живота, Влада Црне Горе донијела је Стратегију за унапређење квалитета живота лгбт особа у Црној Гори 2013-2018 као свој системски одговор да се одлучно бори против свих облика дискриминације.

15.10.2015.

Реаговање Министарства за људска и мањинска права поводом јучерашњих увреда на рачун посланика/ца Скупштине Црне Горе

Поводом увреда које су током јучерашњег дана испред зграде Скупштине Црне Горе упућене посланицима/ама Скупштине од стране учесника/ца протеста, те изоштрених увреда по основу националне, вјерске и припадности, Министарство за људска и мањинска права реагује следећим саопштењем за јавност:

14.10.2015.

Радни скуп експертског тима о хармонизацији прописа са Законом о забрани дискриминације особа са инвалидитетом започео данас у Бечићима

Радни скуп експертског тима о хармонизацији прописа са Законом о забрани дискриминације особа са инвалидитетом започео данас у Бечићима

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић, Њ.Е. амбасадорка Јанина Хребичкова шефица Мисије ОСЦЕ у ЦРној Гори и шеф Амбасаде Републике Чешке Петр Шмејкал, отворили су данас, у Бечићима, радни скуп посвећен усклађивању антидискриминаторног законодавства који се односи на заштиту од дискриминације особа са инвалидитетом са међународним стандардима и унутрашњим законодавством.

14.10.2015.

15. октобар - Међународни дан бијелог штапа

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић упутио је особама са оштећеним видом честитку поводом Међународног дана бијелог штапа, односно особа са оштећеним видом, 15.октобра.

13.10.2015.

Сјутра почиње тродневни радни скуп посвећен усклађивању антидискриминационог законодавства из области заштите од дискриминације особа са инвалидитетом

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић, Њ.Е. амбасадорка Јанина Хребичкова шефица Мисије ОСЦЕ у Црној Гори и представник Амбасаде Републике Чесшке Петр Шмејкал, отвориће сјутра, 14. октобра 2015. године радни скуп посвећен усклађивању антидискриминационог законодавства који се односи на заштиту од дискриминације особа са инвалидитетом са међународним стандардима и унутрашњим правним поретком.

08.10.2015.

Министар др Нумановић разговарао са специјалном савјетницом за питања особа са инвалидитетом у Стејт Департменту госпођом Џудит Хјуман

Министар др Нумановић разговарао са специјалном савјетницом за питања особа са инвалидитетом у Стејт Департменту госпођом Џудит Хјуман

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић разговарао је са специјалном савјетницом за питања особа са инвалидитетом у Стејт Департменту госпођом Џудит Хјуман, која је боравила у посјети Црној Гори.

05.10.2015.

Трећи семинар петог годишњег едукативног циклуса из области антидискриминаторног понашања започео данас у Пржну

Трећи семинар петог годишњег  едукативног циклуса из области антидискриминаторног понашања започео данас у Пржну

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић поздравио је учеснике/е овогодишњег едукативног циклуса из области антидискриминаторног понашања и праксе, који Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Црној Гори спроводи пету годину за редом, а чија је трећа семинар/радионица започела са реализацијом данас у Пржну.

10.09.2015.

Састанак поводом разматрања актуелних проблема ЛГБТ заједнице

Састанак поводом разматрања актуелних проблема ЛГБТ заједнице

Национални координатор за спровођење Стратегије унапређења квалитета живота ЛГБТ особа за 2015 и савјетник Предсједника Владе за људска права, др Јован Којичић, одржао је дана 9. септембра 2015 у Министарству за људска и мањинска права, састанак са представницима/ама НВО и ЛГБТ заједнице.