Manja slova Veća slova RSSDirektorat za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda

13.06.2016.

Javni poziv za uključivanje u Javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Zabrani diskriminacije

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u skladu sa Uredbom o postupku i načinu sprovođenja Javne rasprave u pripremi zakona (“Službeni list Crne Gore”, broj 12/12), pokreće Javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije i upućuje javni poziv svim zainteresovanim građanima/kama, stručnim i naučnim institucijama, državnim organima, Glavnom gradu, Prijestonici i opštinama, strukovnim udruženjima, političkim partijama, sindikatima, savjetima manjina, vjerskim zajednicama, nevladinim organizacijama, medijima i drugim zainteresovanim organizacijama, zajednicama i pojedinicima/kama

10.06.2016.

Održana radionica "Iskustva i prakse implementacije zakona o istopolnim zajednicama"

Održana radionica "Iskustva i prakse implementacije zakona o istopolnim zajednicama"

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je, pod okriljem projekta PREDIM, a u saradnji sa Savjetom Evrope, implementiralo radionicu na temu: "Iskustva i prakse implementacije zakona o istopolnim zajednicama". Radionica je održana uz učešće predstavnika/ca nacionalnih institucija, institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, te predstavnika/ca organizacija civilnog društva i medija u Crnoj Gori.

17.05.2016.

Saopštenje: Crnogorska delegacija na UNESCO Konferenciji “Out in the open” u Parizu

Saopštenje: Crnogorska delegacija na UNESCO Konferenciji “Out in the open” u Parizu

Generalna direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje lica sa posebnim potrebama u Ministarstvu prosvjete Arijana Nikolić-Vučinić, generalna direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu za ljudskih prava u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević-Marović, nacionalni koordinator sprovođenja Strategije za poboljšanje kvaliteta života LGBT osoba u Vladi Crne Gore Jovan Kojičić i predstavnica NVO Juventas Jelena Čolaković prisustvuju dvodnevnoj konferenciji “Out in the open”, koja se održava u Parizu u organizaciji UNESCO-a, povodom odgovora sektora obrazovanja na nasilje uslovljeno seksualnom orijentacijom i rodnim identitetom.

17.05.2016.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, 17. maj

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. Na ovaj dan, 1990. godine, Generalna skupština Svjetske zdravstvene organizacije zvanično je skinula homoseksualnost sa njene liste mentalnih oboljenja. Na taj način prekinuto je stogodišnje trajanje „medicinske“ homofobije. Pomenuta odluka ima svakako atribut istorijskog, i od 2014. godine, 17. maj se obilježava kao dan borbe protiv homofobije i transfobije.

16.05.2016.

Susret Numanović- Vodač: Prava lica sa invaliditetom zahtjevaju punu pažnju

Susret Numanović- Vodač: Prava lica sa invaliditetom zahtjevaju punu pažnju

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović razgovarao je danas sa NJ.E. Margaret En Uehara, ambasadorkom SAD u Crnoj Gori i Džonom L. Vodačem, advokatom specijalizovanim za prava lica sa invaliditetom, koji boravi u Crnoj Gori, u okviru Spiker programa koji sprovodi ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori u saradnji sa nevladinom organizacijom Centar za antidiskriminaciju „Ekvista“ iz Crne Gore.

13.05.2016.

Završen ovogodišnji IDAHO Forum IV

Završen ovogodišnji IDAHO Forum IV

Generalna skupština Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) 17. maja 1990. godine, skinula je homoseksualnost sa svoje liste mentalnih oboljenja. Time je prekinuto jednovjekovno trajanje „medicinske“ homofobije. Odluka SZO predstavlja istorijski datum i od 2014. godine, 17. maj se obilježava kao Medjunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHO). Polazeći od značaja ovog datuma, inicirano je njegovo obilježavanje kroz održavanje međunarodne konferencije koja bi bila posvećena pitanjima prava i sloboda LGBT osoba.

13.05.2016.

Čas na temu prava lica sa invaliditetom i zaštita od diskriminacije

Čas na temu prava lica sa invaliditetom i zaštita od diskriminacije

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u saradnji sa Udruženjem paraplegičara Podgorica iz Podgorice, organizovalo je danas predavanje na temu „Prava lica sa invaliditetom i zaštita od diskriminacije “ u osnovnim školama „Milan Vukotić“ u Golubovcima i „Zarija Vujošević“ u Matagužima.

27.04.2016.

Započeo VI ciklus edukacije iz oblasti antidiskriminacije

Započeo VI ciklus edukacije iz oblasti antidiskriminacije

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori započelo je realizaciju ovogodišnjeg VI ciklusa edukacija o zabrani diskriminacije, promociji jednakosti i poštovanju principa ravnopravnosti, danas u Pržnu. Prva seminar/radionica pružiće temeljniji uvid u komparativnu analizu crnogorskog i evropskog pravnog okvira u oblasti zabrane diskriminacije, a o temi će detaljno govoriti zamjenik Ombudsmana za antidiskriminaciju Siniša Bjeković. Ovogodišnji polaznici/e obuke su predstavnici/e svih Centara za socijalni rad u Crnoj Gori.

26.04.2016.

Najava: Počinje VI ciklus edukacija o zabrani diskriminacije

Najava: Počinje VI ciklus edukacija o zabrani diskriminacije

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori započinje novi, VI ciklus edukacija o zabrani diskriminacije, promociji jednakosti i poštovanju principa ravnopravnosti.

14.04.2016.

Konferencija na temu brige o starim licima započela danas u opštini Bar

Konferencija na temu brige o starim licima započela danas u opštini Bar

U Sutomoru je danas započeo rad dvodnevne regionalne konferencije na temu proširenja obima servisa za uslugu starim licima i postizanja njihove održivosti. Učesnici/e konferencije su predstavnici organizacije Crvenog krsta iz Crne Gore, Italije, Srbije i Bosne i Hercegovine.