Manja slova Veća slova RSSDirektorat za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda

03.12.2015.

Svečanost u Resursnom centru za djecu i mlade "Podgorica" povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Svečanost u Resursnom centru za djecu i mlade "Podgorica" povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizovalo je juče svečano obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Resursnom centru za djecu i mlade „Podgorica“. Svečanost su otvorili ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović i direktor centra Zoran Bošković.

01.12.2015.

Najava: U susret Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom

Najava: U susret Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Misijom OSCE u Crnoj Gori sjutra 02. decembra, obilježava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, svečanošću koja će biti upriličena u Resursnom centru za djecu i mlade „Podgorica“. Svečanost će otvoriti ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović i direktor Resursnog centra gospodin Zoran Bošković.

27.11.2015.

Ministar Numanović učestvovao na VII zasijedanju dječjeg parlamenta u Skupštini Crne Gore

Ministar Numanović učestvovao na VII zasijedanju dječjeg parlamenta u Skupštini Crne Gore

Da bi se spriječila diskriminacija nije dovoljno samo postojanje Zakona o zabrani diskriminacije i drugih zakona koji regulišu ovu materiju. Prije svega, potrebno je da svi građani i građanke budu informisani o tome šta je to diskriminacija, kakva može biti i kojim institucijama se mogu obratiti u slučaju povrede ljudskih prava i sloboda.

20.10.2015.

Održana javna debata o novom Zakonu o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom

Održana javna debata o novom Zakonu o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom

U Bijelom Polju je danas održana javna debata o novom Zakonu o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom. Javna debata organizovana je u okviru projekta Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore ,,Kako Zakon postaje praksa", koji je finansijski podržala Britanska ambasada. Cilj javne debate je promocija novog Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom i podsticanje osoba s invaliditetom na korišćenje mehanizama koje on nudi.

16.10.2015.

Poklon paketi sa školskim priborom podijeljeni u nekoliko opština

Poklon paketi sa školskim priborom podijeljeni u nekoliko opština

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava svake godine obezbjeđuje poklon pakete školskog pribora za djecu članova/ica Organizacije gluvih i nagluvih Opština Berane, Plav, Rožaje i Andrijevica. Takođe, ovaj vid pomoći Ministarstvo obezbjeđuje i za djecu članova/ica Organizacije slijepih za Berane, Andrijevicu, Plav i Rožaje, Organizaciju gluvih inagluvih Bijelo Polje i Organizaciju slijepih Bijelo Polje i Mojkovac. Ove godine ukupno je opredijeljeno 93 kompleta.

15.10.2015.

Podrška zaštiti prava i sloboda LGBTIQ osoba

Iz razloga što je položaj lgbtiq osoba u Crnoj Gori bio pod uticajem dominantne društvene percepcije da njihovo postojanje predstavlja kršenje morala i vrijednosti o poželjnom načinu života, Vlada Crne Gore donijela je Strategiju za unapređenje kvaliteta života lgbt osoba u Crnoj Gori 2013-2018 kao svoj sistemski odgovor da se odlučno bori protiv svih oblika diskriminacije.

15.10.2015.

Reagovanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava povodom jučerašnjih uvreda na račun poslanika/ca Skupštine Crne Gore

Povodom uvreda koje su tokom jučerašnjeg dana ispred zgrade Skupštine Crne Gore upućene poslanicima/ama Skupštine od strane učesnika/ca protesta, te izoštrenih uvreda po osnovu nacionalne, vjerske i pripadnosti, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava reaguje sledećim saopštenjem za javnost:

14.10.2015.

Radni skup ekspertskog tima o harmonizaciji propisa sa Zakonom o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom započeo danas u Bečićima

Radni skup ekspertskog tima o harmonizaciji propisa sa Zakonom o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom započeo danas u Bečićima

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović, NJ.E. ambasadorka Janina Hrebičkova šefica Misije OSCE u CRnoj Gori i šef Ambasade Republike Češke Petr Šmejkal, otvorili su danas, u Bečićima, radni skup posvećen usklađivanju antidiskriminatornog zakonodavstva koji se odnosi na zaštitu od diskriminacije osoba sa invaliditetom sa međunarodnim standardima i unutrašnjim zakonodavstvom.

14.10.2015.

15. oktobar - Međunarodni dan bijelog štapa

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović uputio je osobama sa oštećenim vidom čestitku povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, odnosno osoba sa oštećenim vidom, 15.oktobra.

13.10.2015.

Sjutra počinje trodnevni radni skup posvećen usklađivanju antidiskriminacionog zakonodavstva iz oblasti zaštite od diskriminacije osoba sa invaliditetom

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović, NJ.E. ambasadorka Janina Hrebičkova šefica Misije OSCE u Crnoj Gori i predstavnik Ambasade Republike Česške Petr Šmejkal, otvoriće sjutra, 14. oktobra 2015. godine radni skup posvećen usklađivanju antidiskriminacionog zakonodavstva koji se odnosi na zaštitu od diskriminacije osoba sa invaliditetom sa međunarodnim standardima i unutrašnjim pravnim poretkom.