Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Књига поезије „Пјесме о Ромима“ аутора Сокоља Беганаја представљена је у уторак вече у Мултимедијалној сали КИЦ „Будо Томовић“

Књига поезије „Пјесме о Ромима“ аутора Сокоља Беганаја представљена је у уторак вече у Мултимедијалној сали КИЦ „Будо Томовић“
Датум објаве: 04.04.2013 17:46 | Аутор: Побједа

Испис Штампај страницу


Пјесник Сокољ Беганај је Ром, образован је на Филозофском факултету у Никшићу. Запослен је у Министарству за људска и мањинска права. У животу и поезији, како је речено на представљању његове прве књиге поезије, свој народ сагледава без пјесничког уљепшавања. Мр Милена Мијовић казала је да се Беганај „не заноси опјевавањем лагодног живота, безбрижним данима под чергама“.

Осврнуо се на сву погубност традиционализма у ромској породици. Својим примјером и примјером своје породице показује свом народу да се вјера и упорност исплате и да труд није узалудан – казала је мр Милена Мијовић.

Др Биљана Масловарић изразила је наду да књига „Пјесме о Ромима“ представља почетак једног лијепог путовања.

- Сокољ Беганај је кроз своју поезију покушао да потражи одговоре на најмање четири питања: Како ја видим друге? Како видим себе? Како други виде мене? Како други виде себе? И, гле чуда, видјећемо како изгледа живот студента Сокоља Беганаја и људи из његове близине.Ова књига доприноси утемљењу културних вриједности Рома и промовише стандардизовани ромски језик. Честитам аутору и исказујем му дивљење – казала је др Биљана Масловарић.

Академик Алија Краснићи је подсјетио да су ријетки покретачи ромске поезије у Црној Гори и да је Сокољ Беганај један од пионира.

Слободно га могу сврстати у ред пјесника од којих се очекује много. Пише модерну поезију. Његова тема су судбине његових сународника, падови и успони, срећа у биједи и немаштини. Надам се да ће наћи достојно мјесто у ромској књижевности – казао је Краснићи.

Изабране стихове из књиге „Пјесме о Ромима“ казивали су Марија Иванова и Гаши Аслани.