Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење за јавност

Датум објаве: 04.11.2013 15:21 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Данас је, у оквиру јавне расправе поводом Нацрта закона о избору, употреби и јавном истицању националних симбола, у просторијама старе зграде Владе Црне Горе, одржан округли сто.

 

У уводном излагању, министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић се осврнуо на уставна одређења којим се јемчи право и слобода припадницима мањинских народа и других мањинских националних заједница на избор, употребу и јавно истицање националних симбола и обиљежавање националних празника. Такође, министар Нумановић је напоменуо да је Закон о употреби националних симбола донијет 2000. године, те да се, с обзиром на временску превазиђеност овог закона, доношење новог Устава Црне Горе, његове мањкавости у дијелу избора националних симбола итд. приступило изради новог закона. Радну групу која је израдила овај Нацрт чинили су представници Министарства за људска и мањинска права, Министарства правде, Министарства културе, Министарства унутрашњих послова, Одбора за људска права и слободе Скупштине Црне Горе и представник невладиних организација, биран на основу јавног конкурса.

Црна Гора је уставно дефинисана као грађанска, демократска, еколошка и  држава социјалне правде, заснована на владавини права. Носилац суверености је грађанин који има црногорско држављанство. Поред тога, Устав је дефинисао и посебна - мањинска права. С обзиром на овакво уставно устројство, овим законом се омогућава припадницима мањинских нрода и других мањинских националних заједница, односно народима као колективитетима, избор и употреба својих националних симбола. Црна Гора је мултиетничка држава, па се државним симболима представља Црна Гора и изражава припадност Црној Гори, а националним симболима се изражава национални идентитет.

Овим законом се дефинише избор, употреба и истицање националних симбола, како јавно тако и приватно, а и јасно се дефинишу ситуације када је употреба националних симбола забрањена.

С обзиром на значај овог законског текста, очекивања министра Нумановића су  била на већој посјећености и заинтересованости јавности, посебно представника мањинских савјета и невладиних организација, током јавне расправе о поменутом законском тексту.

Јавна расправа о Нацрту закона о избору, употреби и јавном истицању националних симбола траје до 13. новембра, до када је предвиђено достављање предлога и сугестија на адресу Министарства.

 

ПР служба