Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Министар за људска и мањинска права данас отворио конференцију ,,Дискриминација Рома и изазови антициганизма и вишеструке дискриминације“

Министар за људска и мањинска права данас отворио конференцију ,,Дискриминација Рома и изазови антициганизма и вишеструке дискриминације“
Датум објаве: 30.01.2014 17:35 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Ромска популација као  најугроженија И најмаргинализованија мањинска заједница у Црној Гори  тема је међународне конференције ,,Дискриминација Рома и изазови антициганизма и вишеструке дискриминације“ која се одржава 30-31. јануара у хотелу Рамада у организацији Министарства за људска И мањинска права, које се   активно бави овим питањима.Конференцију је отворио министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић. То је друга по реду конференција у оквиру предсједавања Црне Горе Декадом инклузије Рома 2005-2015. године. Црна Гора је преузела предсједавање у јуну прошле године. Централне теме конференције су антидискриминација, антициганизам И вишеструка дискриминација Рома. Положај ромске популације  је отежан веома ниском стопом запослености, ниском економском моћи, ниским степеном образовања , социјалном неприхваћеношћу. Кроз своје предсједавање Декадом Црна Гора жели дати своју пуну посвећеност рјешавању ових питања.

Основна идеја Црне Горе током предсједавања Декадом је бављење хоризонталним темама: антидискриминацијом, људским правима,  родном равноправношћу и смањењем сиромаштва које је можда и примарни разлог њиховог социјалног искључења. Разлог усвајања ове идеје је првенствено резултат процјене мишљења о будућности Декаде после 2015. године. Ромкиње су двостуко дискриминисане, као жене и као припаднице ромске заједнице и ово питање заслужује адекватан третман у оквиру Декаде. Министраство за људска и мањинска права је посебно посветило пажњу овом питању, спроводећи низ едукативних радионица у сарадњи са невладиним организацијама , а прича о малољетничким  уговореним и присилним браковима добила је своју екранизацију у виду филма ,,Избјегни моју судбину“. По питању смањивања стопе сиромаштва ради се на едукацији Рома и  њиховом оспособљавању за различите врсте занимања у циљу запошљавања и економског снажења. Укључење младих образованих Рома и њихово боље представљање у Националним стратегијама за интеграцију Рома и Акционим плановима Декаде може бити нова покретачка снага за интеграцију цјелокупне ромске заједнице.

Ово је увод у теме за наредну конференцију која ће се бавити смањењем сиромаштва и економским снажењем Рома и стварањем критичне групе младих образованих припадника ромске популације спремних да се боре за боља права своје заједнице. На предлог  Секретаријата Декаде, следећа конференција могла би се одржати у Бриселу, 03-04. априла ове године у организацији Секратаријата Декаде и Министарства за људска и мањинска права.

 

ПР служба