Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Министар др Суад Нумановић састао се данас са предсједницима регистрованих Савјета мањинских народа

Министар др Суад Нумановић састао се данас са предсједницима регистрованих Савјета мањинских народа
Датум објаве: 10.02.2014 17:44 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министар Нумановић састао се данас са предсједницима регистрованих Савјета за мањине у просторијама Министарства за људска и мањинска права. Министар је истакао велику важност заједничке сарадње и дјеловања између самих Савјета као и између Министарства и рада Савјета. Циљ нам је заједнички, а до истог ћемо најбрже и најефикасније стићи будемо ли дјеловали удружено, не мијешајући се у надлежности једни других.

Заједнички је констатовано да Савјети у будућем раду треба да се усмјере на законске обавезе када је у питању образовање у школским установама и настава на језику мањинских народа и других мањинских националних заједница. Друго питање о којем је расправљано на састанку била је сразмјерна заступљеност у јавним службама,  органима државне власти и локалним самоуправама, на чему ће кроз статистику и Савјети и Министарство инсистирати.

Учешће Савјета у доношењу програма развоја општине, просторних урбанистичких планова и буџета у јединицама локалне самоуправе у којим већину или значајну већиму чине мањински народи, била је трећа тема о којој је расправљано. Такође је договорено потписивање Меморандума са Универзитетом Црне Горе  због уписа одређеног броја студената припадника мањинских народа у складу са Актом Универзитета.

Заједнички је констатовано да се изнађу предлози за ефикасније функционисање Фонда за мањине, а представници Савјета су истакли проблеме у својем функционисању због недовољног износа средстава са којима располажу и честом потребом рјешавања социјалних случајева припадника мањинских народа.

Проистекла је идеја о формирању заједничке куће мањинских народа у којој би сви Савјети имали заједнички простор за своје функционисање.

Договорено је да се досадашња добра пракса Министарства са представницима Савјета настави кроз квартално одржавање састанака.

 

ПР служба