Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Нови пројекат унапређења положаја мањинских народа

Нови пројекат унапређења положаја мањинских народа
Датум објаве: 21.03.2014 16:17 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Координатори и тим лидери заједничког пројекта Европске Уније/Вијећа Европе ,,Промоција људских права и заштита права мањина у Југоисточној Европи”, били су данас на организованом састанку са министром за људска и мањинска права др Суадом Нумановићем и његовим сарадницима.

Састанак је одржан поводом представљања идеје пројекта ,,Промоција људских права и заштита права мањина у Југоисточној Европи” на регионалном нивоу, који су затражили координатори овог пројекта у циљу потенцијалне сарадње са Министарством за људска и мањинска права.

Пројекат се ослања на чињеницу да се искуства и изазови могу осјетити на локалном нивоу у локалним заједницама. Сврха планираног пројекта је да заправо практичне мјере које се успију спровести успјешно у једној Општини, могу повећати кохезију и приступ правима која би даље могла бити веома корисна за друге.

Три међусобно повезане пројектне компоненте су дизајниране тако да се промијени стање појединаца  на циљан и кохерентан начин, на основу Европских стандарда, а посебно Оквирне конвенције за заштиту националних мањина (ФЦНМ) и Европске повеље за мањинска језике (ЕЦРМЛ).

Министар  Нумановић је истакао да мањински народи директно партиципирају у свему ономе што су социо-екомномска питања државе Црне Горе и да су мањинске партије интегрисане у власт. Даља предност мањинских народа у Црној Гори у односу на мањинска народе у земљама у региону је, свакако, да почев од тога што су безусловно подржали независност државе Црне Горе, држава нема отворених питања ни са једним мањинским народом. Такође, постоји заокружен законодавни оквир у смислу заштите мањина.

Сви су били сагласни да је  подршка најпотребнија ромској популацији. ,,Ово  питање је високо постављено на агендама многих држава, па и наше, али ми већ радимо доста на пољу успјешније интеграција ромдске популације кроз практичне примјере”, рекао је министар Нумановић.

Рјешавање стамбеног питања домицилних Рома као и проблем њиховог запошљавања актуелна су питања на којима треба активно радити у наредном периоду.

Министар је понудио политичку подршку да као матично Министарство сарађујемо у оквиру пројекта и покушамо помоћи што већем броју припадника, не само ромске популације, већ и других мањинских народа да побољшају положај свог живљења у нашој земљи.

 

ПР служба