Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Отворена сликарска изложба умјетника мањинских народа Црне Горе

Отворена сликарска изложба умјетника мањинских народа Црне Горе
Датум објаве: 23.04.2014 10:09 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министар др Суад Нумановић отворио је синоћ колективну сликарску изложбу ,,Медитеранска Црна Гора” у галерији ,,Арт”, у Подгорици. Црна Гора је као мултиетничка, мултинационална, мултиконфесионална и мултикултурална држава представљена кроз сликарска платна умјетника мањинских народа, на овој сликарској изложби. Присутне званице су посвједочиле ликовној енергији умјетника чији су радови и овога пута позвани да демонстрирају љепоту њихових различитости.

На свом простору Црна Гора  спаја различитости и везује их у једну постојану цјелину. Различитост култура или мултикултурализам представља основу наших заједничких снага локалне заједнице или нашег глобалног друштва и  наша је заједничка баштина коју треба прихватити, поштовати, његовати и очувати. Појам мултикултурализам описује друштво у којем културе живе једне поред других, без много интеракције. С друге стране, од много већег значаја је интеркултурални карактер наше земље. Интеркултурализам  изражава вјеровање да се,  путем контаката и искустава, људи различитих култура обогаћују и развијају. Црна Гора поштује различитости својих народа.

Путем својих ликовних креација ови ствараоци су синоћ  послали јасну поруку умјетности о могућностима заједништва на принципима свеопштих универзалних вриједности и презентације умјетности као доброг примјера интеркултуралне сарадње.

И као што сваки културни производ оставља траг  у индивидуалном и друштвеном искуству, сви љубитељи умјетности и културе који су синоћ издвојили вријеме да присуствују отварању изложбе имали су прилику да кроз изабрана умјетничка дјела стваралаца мањинских народа, чијем стваралаштву је ова изложба посвијећена, сагледају  њихову оригиналност. Били су свједоци једног бескрајног и безбројног низа људских трагова кроз њихове радове.

Изложба ће трајати до 30. априла 2014. године, у организацији Центра за очување и развој културе мањина Црне Горе. Аутор изложбе је мр Милун Лутовац.

 

ПР служба