Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Ефикасна здравствена заштита Ромкиња

Ефикасна здравствена заштита Ромкиња
Датум објаве: 23.04.2014 16:36 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањинска права организовало је у претходном периоду низ акција везаних за интеграцију  ромске заједнице у наше друштво. Неопходно је сузбити предрасуде и стереотипе према Ромима , дубоко укоријењене, распрострањене у свим државама и израженије чак у односу на нашу, и, нажалост, толерисане од стране већине. Црна Гора има квалитетан нормативни оквир гарантованих људских и мањинских права. Имплементацијом Стратегије за побољшање положаја Рома и Египћана 2012-2016. године дефинишу се и стварају услови за побољшање свеукупног друштвеног, социо-економског положаја као и образовног статуса.

Као држава предсједавајућа Декадом инклузије Рома 2005-2015. године, Црна Гора се активно залаже за антидискриминацију, остваривање родне равноправности и смањење сиромаштва.  Црна Гора високо котира питање континуираног образовања са циљем да све већи број припадника ромске популације настави  средњошколско образовање, те оде на студије. Капацитет који се посљедњих година развија у младој и  образованој ромској популацији може знатно помоћи својом стручношћу у залагањима за успјешнију интеграцију ромске популације. Популаризација наставка образовања  била је тема првих акција спроведених од стране Министарства за људска и мањинска права од почетка године, док су посљедње акције везане за ефикасну примјену права на бесплатну здравствену заштиту . Највећи број припадника ромске популације живи у условима екстремног сиромаштва и веома лошег стандарда, посебно у здравствено-хигијенском смислу. Жене ромске популације су двоструко дискриминисане, као жене и као Ромкиње. Истицањем значаја здравствене заштите помажемо јачању свијести о важности здравља, покушавамо да се примјерима добре праксе  поведе све већи број припадника ромске популације.

Кроз одличну сарадњу са Домом здравља Даниловград и уз сву захвалност директорици г-ђи Зорици Ковачевић и сјајном и ефикасном особљу Дома здравља Даниловград, данас је усјешно реализована још једна хумана акција. Мамографско снимање је претходило данашњем снимању плућа и ултразвуку груди.

Министар др Суад Нумановић позвао је представнике осталих локалних самоуправа да заједно са здравственим установама и сами спроведу овакве и сличне акције. Министар је изразио  искрено увјерење да ни ова данашња акција неће остати усамљена те да ће послужити као примјер добре и хумане потребе да се помогне онима којима је помоћ заиста неопходна. Уједно је позив свим женама да поведу више рачуна о свом здрављу.

ПР служба