Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Посјета дјеци ромске и египћанске популације у школи у природи

Посјета дјеци ромске и египћанске популације у школи у природи
Датум објаве: 30.05.2014 16:42 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Представници Министарства за људска и мањинска права су јуче заједно  са представницима осталих државних институција посјетила ромску и египћанску дјецу у Сутомору која се тренутно налазе у школи природе. Посјета је организована од стране Црвеног крста.

Представници Министарства за људска и мањинска права јуче су заједно са шефицом канцеларије УНХЦР госпођом Индуманти Мохантас, представницима Завода за школство, Управе за збрињавање избјеглица, директорицом основне школе Божидар Вуковић – Подгоричанин посјетили групу од 65 ромских и египћанских ученика у Сутомору који се тренутно налазе у школи природе и лично се  увјерили  о условима у којима се настава обавља. У разговору са наставницима и ученицима на тему њиховог боравка у „Дому Солидарности“ сви су исказали велико задовољство услугом као и условима. Дом солидарности се налази у Сутомору и посједује 180 лежајева, ресторан са 100 сједишта, а учионице су им опремљене аудио- визуелним помагалима. Такође, посједује и спортско игралиште за мале спортове.

 Црна Гора до краја јуна ове године предсједава Декадом инклузије Рома 2005-2015. године. Поред основних идеја предсједавања Црне Горе Декадом, односно теме образовања, становања, здравствене и социјалне заштите и запошљавања, изабрала је да бави и хоризонталним темама: антидискриминацијом, односно заштитом и унапређењем људских права, родном равноправношћу и смањењем сиромаштва ромске популације.

Министарство је од марта мјесеца активно радило на популаризацији наставка образовања ромске дјеце кроз низ акција које је спровело за основце, средњошколце и студенте ромске популације. Дјеца су посјећивала биоскопе и позоришта и гледала пројекције актуелних и класичних наслова.

Министарство за људска и мањинска права у потпуности поздравља овај догађај у организији Црвеног крста.

 

ПР  служб

а