Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Локални приступ-конкретни приступ

Локални приступ-конкретни приступ
Датум објаве: 10.06.2014 16:53 | Аутор: ммп

Испис Штампај страницу


Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић говорио је данас на семинару о питањима Рома на тему ,,Локални приступ, конкретни приступ“ који је организовала Делегација ЕУ у Црној Гори, данас у хотелу Рамада у Подгорици. Министар др Суад Нумановић је истакао да досадашња искуства државе Црне Горе у области интегрисања ромске популације могу у значајној мјери допринијети теми ове конференције. Интеграција ромске популације подразумијева најприје разумијевање традиције народа у сталном покрету. Процес интеграције ромске популације захтјева вријеме и добру сарадњу са међународним факторима и НВО сектором који се бави питањем интеграције Рома.

Министар Нумановић је испред Владе Црне Горе учествовао на ИИИ Ромском самиту одржаном почетком априла ове године у Бриселу. На Самиту је истакнуто да су Роми европска етничка мањина која броји око дванаест милиона људи у свијету. Министар је присутне упознао да је један од закључака са Самита био да многе државе имају установљене политике којима се настоји побољшати положај Рома, али да се у већини тих земаља не издваја довољно средстава или се те политике не спроводе у довољној мјери. Препорука је да се акценат стави на имплементацију тих политика, посебно на локалном нивоу, и добијању конкретних, видљивих и мјерљивих резултата по питању побољшања услова живота Рома и њихове интеграције.

У свом обраћању министар је истакао видан напредак у развоју и изградњи стабилног законодавног и институционалног система за остваривање, заштиту и унапређење права свих мањинских народа.

На данашњем скупу дискутовало се о пет области у циљу успјешније интеграције Рома које су актуелне кроз предсједавање Црне Горе Декадом инклузије Рома 2005-2015. године. Поменуте области су цивилна регистрација, образовање, запошљавање, здравствена и социјална заштита И становање.

Конференцију је водила савјетница за координацију политике о питањима Рома из Директората за проширење ЕУ Марта Гарсија Фидалго, а панелисти су били бројни из државних органа и невладиних организација. Госпођа Фидалго и министар др Суад Нумановић узели су учешћа у завршници конференције обративши се медијима и изнијевши закључке са данашњег веома успјешно завршеног скупа.


ПР служба