Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Потписан Меморандум о сарадњи у остваривању права мањинских народа у области високошколског образовања

Потписан Меморандум о сарадњи у остваривању права мањинских народа у области високошколског образовања
Датум објаве: 20.06.2014 14:04 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


ММП

Министарство за људска и мањинска права данас је потписало Меморандум о сарадњи у остваривању права припадника/ца мањинских народа и других мањинских националних заједница у области високошколског образовања са Универзитетом Црне Горе и националним савјетима у згради Ректората.

Потписани споразум  наставак је једне успјешне сарадње када је у питању заштита и унапређење положаја мањинских народа и других мањинских националних заједница у Црној Гори, а уједно и афирмација Устава Црне Горе и законских одредби које се тичу њихових права и слобода као и истицање значаја и намјере страна потписница да кроз дијалог рјешавају питања од заједничког интереса у области високошколског образовања.

Министар др Суад Нумановић констатовао је да је данашњи споразум израз заједничке воље и спремности да се уреде облици и садржај сарадње ради унапређења положаја младе генерације мањинских народа и да ће се у области високошколског образовања успоставити одговарајући механизми за сарадњу у остваривању права студената/киња мањинских народа.

 

Универзитет ће предузети посебне мјере у циљу уписа одређеног броја студената на студијске програме сваке школске године преко мањинске уписне квоте (по принципу афирмативне акције),

пружиће пуну логистичку подршку научно-истраживачким пројектима припадника/ца мањинских народа и других мањинских националних заједница, који на равноправној основи конкуришу код европских фондова или за националне пројекте код Министарства науке, а тичу се њихове историје, културе, језика и традиције.

Савјети имају могућност да предлажу Универзитету да сваке школске године упише одређени број студената, припадника и припадница мањинских народа и других мањинских националних заједница у складу са актом Универзитета, са циљем пуног уважавања и унапређења мањинских права.

Сразмјерно својим могућностима и капацитетима стране потписнице Меморандума ће реализовати заједничке мјере и активности у наредном периоду.

 

ПР служба

    

Видео: Изјава министра за људска и мањинска права др Суада Нумановића

Видео: Изјава ректора Универзитета Црне Горе проф.др Предрага Мирановића