Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Потписан Меморандум о сарадњи који се односи на школовање припадника Ромске и Египћанске популације

Потписан Меморандум о сарадњи који се односи на школовање припадника Ромске и Египћанске популације
Датум објаве: 04.07.2014 12:56 | Аутор: Министарство за људска и мањинска права

Испис Штампај страницу


Данас је у Министарству за људска и мањинска права потписан Меморандум о сарадњи између овог министарства, Фонда за образовање Рома, Завода за школство и НВО Институт за социјалну инклузију.

Меморандум је резултат досадашње веома добре сарадње између наведених институција и односиће се на увођење одрживог програма спрјечавања одустајања од даљег школовања за ромске и египћаске ученике/ице средњих школа, како би им се омогућило да заврше своје средњошколско образовање.

Циљ потписивања Меморандума је и унапређење академског учинка и степена преласка на средњошколско образовање и задржавање ромских и египћанских ученика/ица у средњим школама путем обезбјеђивања стипендија, менторских услуга у оквиру школе и ефикасним информисањем.

Посебан циљ програма јесте да се унаприједи упис, стопа останка у средњој школи и успјех за око 80 ученика/ца Рома и Египћана уписаних у редовне и стручно-техничке школе на 8 локација у Црној Гори путем бољег приступа и позитивних интервенција. Такође ће се инсистирати на смањењу стопе одустајања од школовања међу ромским и египћанским ученицима/ама средњих школа који/е су суочени/е са ризиком од одустајања. Како би се постигао овај циљ, потписници овог Меморандума ће нарочито водити рачуна да се обезбједе мјере, за јачање постојеће шеме стипендирања и обезбјеђивање менторске подршке корисницима /ама програма.

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић је након потписивања Меморандума изјавио да у Црној Гори има простора за образовање и запошљавање, без обзира на вјерску или националну припадност. Нагласио је да је свакако неопходно уложити додатни напор да се припадници/е Ромске и Египћанске популације задрже на школовању у средњој школи, да се спречи одустајање од школовања, те да се нађу модели подршке да ова популација настави и високошколско образовање. У вези са тим, министар је нагласио да је неопходно водити рачуна и о трендовима који владају на тржишту рада, јер је то свакако битан услов за даље запошљавање.