Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Министарство за људска и мањинска права и Унија послодаваца Црне Горе потписали Меморандум о сарадњи

Министарство за људска и мањинска права и Унија послодаваца Црне Горе потписали Меморандум о сарадњи
Датум објаве: 18.07.2014 11:38 | Аутор: Министарство за људска и мањинска права

Испис Штампај страницу


Између Министарства за људска и мањинска права и Уније послодаваца Црне Горе (УПЦГ) данас је закључен Меморандум о сарадњи. 

Сарадња дефинисана овим документом почива на одредбама Устава Црне Горе, националном и међународном законодавству и стратешким документима којима се регулишу питања мањинских права и слобода, родне равноправности, забране дискриминације, рада, злостављања на радном мјесту и забране дискриминације лица са инвалидитетом. Предвиђено је да будућа сарадња потписника почива на међусобним консултацијама, размјени информација и спровођењу заједничких истраживања, а све у циљу успостављања принципа, програмских мјера и активности по питањима људских права и слобода, са посебним акцентом на питања мањинских народа и других мањинских националних заједница, заштите припадника/ца друштвено рањивих група и развијање политика једнаких могућности мушкараца и жена.

Према одредбама Меморандума, УПЦГ и министарство ће у наредном периоду развијати заједничке пројекте и програме који имају за циљ побољшање могућности запошљавања припадника/ца рањивих друштвених група, мањинских народа и других мањинских националних заједница. Такође, потписници ће вршити едукацију и оспособљавање запослених (у државним органима и у реалном сектору привреде) и послодаваца, те у оквирима својих надлежности пружати савјетодавну и консултантску подршку и препоруке.

Овај Меморандум потврђује равноправност по свим основама и промовише праве вриједности. Жељени резултати од потписивања овог Меморандума су да се, поред осталог, ојачају и охрабре послодавци да приликом ангажовања, односно запошљавања радника/ца имају у виду националну хетерогеност Црне Горе, потребе припадника/ца рањивих друштвених група и родну избалансираност, те да се успостави међусобна сарадња потписника Меморандума у циљу осигуравања и постизања једнаких могућности грађана и грађанки за остваривање свих права и слобода, коришћење личних знања и способности, као и остваривање једнаке користи од резултата рада. 

За сва министарства, Владу и актере у црногорској привреди, чин потписивања овог важног документа, уприличеног у просторијама УПЦГ, представља потврду наставка успјешне сарадње ове двије институције која је данас и формално озваничена. 

Меморандум су потписали др Суад Нумановић, министар за људска и мањинска права и Предраг Митровић, предсједник УПЦГ, који су дали изјаве на конференцији за медије која је услиједила након потписивања. 

 Видео: Изјава министра за људска и мањинска права др Суада Нумановића