Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Меморандум о сарадњи са Управом за кадрове и Националним савјетима

Меморандум о сарадњи са Управом за кадрове и Националним савјетима
Датум објаве: 23.07.2014 16:15 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Меморандум о сарадњи који за циљ има унапређење положаја припадника/ца мањинских народа и других мањинских националних група, данас је потписан у просторијама Управе за кадрове. Меморандум се односи на сразмјерну заступљеност мањинских народа у јавним службама, органима државне власти и органима локалне самоуправе.

Стране потписнице Меморандума Управа за кадрове, Министарство за људска права и пет Националних савјета закључиле су Меморандум на принципима партнерства, транспарентности и одговорности у духу добре сарадње и на основу међусобног повјерења и уважавања.

Потписнице су сагласне да у оквиру утврђених надлежности успоставе одговарајуће механизме за сарадњу у осваривању права припадника/ца мањинских народа и других мањинских националних заједница. Сарадња која је већ успостављена између Министарства и Управе данас је подигнута на виши ниво.

Управа за кадрове је и даље у обавези да извјештава редовно о подацима из Централне кадровске евиденције са посебним акцентом на податке који се односе на националну припадност државних службеника/ца у складу са Законом. Планиране су, у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права, едукативне обуке у циљу унапређења свијести о значају заштите мањинских права и слобода.

Министарство је у обавези да прати и штити права припадника/ца мањинских народа и других мањинских националних заједница у складу са Уставом и законима Црне Горе као и међународним документима из ове области.

Савјетима је Законом о мањинским правима и слободама дата могућност да прате унапређење и развој права својих заједница.

Иницијална идеја о потписивању оваквог вида споразума је поздрављена од стране свих потписница које су се уједно усагласиле да кад су образовање и запошљавање у питању, који стоје у директној вези, на првом мјесту јесте квалитет рада, а не бројчана заступљеност једних или других народа. У духу таквог здравог размишљања, сва је прилика да ће данашњи Меморандум о сарадњи имати ефикасну будућност кад је његова примјена у питању.

 Видео: Изјава министра за људска и мањинска права Суада Нумановића