Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Љетња школа на Ивановим Коритима

Љетња школа на Ивановим Коритима
Датум објаве: 26.07.2014 12:58 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министар др Суад Нумановић је јуче, 25.јула, посјетио дјецу исељеника из дијаспоре која бораве на Ивановим коритима у оквиру љетње школе за учење црногорског језика и културе. Овогодишња настава организована је за дјецу из десет земаља и траје десет дана односно у периоду од 20. јула до 30. јула ове године. Дјеца су из Италије, Турске, Француске, Њемачке, Албаније, Словеније, Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и САД, као и дјецу из Црне Горе. Бројни капацитет дјеце обухваћене овим пројектом је шесдесет, мада је интересовање било далеко веће. С тим у вези, разматраће се замисао да се пројекат љетње школе у 2015. прошири на још једну љетњу радионицу у оквиру пројекта.

Љетња школа за учење црногорског језика и културе реализује се већ осам година за дјецу из дијаспоре,узраста од 9 до 15 година, са великим успјехом. Идејни је пројекат Управе за дијаспору и Завода за школство уз подршку Министарства за људска и мањинска права. Координатори пројекта су Драго Ђокић и Елвира Бектеши, уз сарадњу професора Радована Поповића, Снежане Поповић, Вјере Николић и Тијане Вујовић. Велику подршку даје и тим аниматора и преводилаца у којем су Марко Љуљђерај, Сузана Душкај, Никола Вукчевић и Сенур Демирок.

Дјеца су министра др Суада Нумановића дочекала на изузетно лијеп начин, поздравивши га химном Црне Горе коју су испјевала у част његове посјете и коју су одлично научила за ово кратко вријеме уз сјајну асистенцију професорице Вјере Николић. Дјеца, уз преводиоце, уче о географији, историји, музици, језику и књижености, као и ликовној умјетности Црне Горе. Ван образовног програма, дјеци је омогућен и богат садржај слободних активности као и организованих посјета, што еминентних личности, што обилазака културно- историјског насљеђа Црне Горе.

Министар др Нумановић је дјеци уручио поклоне испред Министарства за људска и мањинска права, поразговарао са њима о значају везе са постојбином њихових предака и захвалио им на доброшлици, рекавши да су они најбољи млади амбасадор/ке  Црне Горе у својим земљама.

 

ПР служба Министарства за људска и мањинска права