Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Истраживање о заступљености мањина у органима државне управе и служби Предсједника Црне Горе, Скупштине Црне Горе, Владе Црне Горе.

Датум објаве: 11.09.2014 12:31 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


 У складу са Програмом рада Владе Црне Горе за 2014. годину и Акционим планом за Поглавље 23. ‚‚Правосуђе и темељна права‚‚ Министарство за људска и мањинска права и Управа за кадрове спроводе истраживање у циљу прикупљања података за израду Информације о заступљености мањина у органима државне управе и служби Предсједника Црне Горе, Скупштине Црне Горе, Владе Црне Горе.

Наиме, Устав Црне Горе у члану 79 тачка 10 јемчи мањинама право на сразмјерну заступљеност у јавним службама, органима државне власти и локалне самоуправе. Такође, Закон о државним службеницима и намјештенима и Закон о мањинским правима и слободама даје исте гаранције, како у законодавним тијелима, тако и у државним органима и органима локалне самоуправе. Стратегијом мањинске политике, као изразу политичке воље Владе Црне Горе за свеукупан однос према мањинским заједницама, ово питање има централно мјесто. Оваква потреба произилази и из потреба и захтјева Европске Уније.

Основни циљ спровођења истраживања јесте прикупљање података о националној структури запослених, како би смо, у свом даљем раду, имали основу за спровођење поменуте уставне и законске гаранције. Прикупљени подаци ће бити коришћени само за поменуте сврхе, неће се злоупотребљавати, а комплетан процес  ће се одвијати у складу са законским рјешењима о тајности личних података.

У сарадњи са Министарством за људска и мањинска права, Управа за кадрове је утврдила Упитник за спровођење истраживања које ће се реализовати у органима државне управе и служби Предсједника Црне Горе, Скупштине Црне Горе, Владе Црне Горе.

Наведени државни органи у обавези су да попуњене упитнике доставе Министарству за људска и мањинска права, најкасније до 01. октобра 2014. године, и то у прилогу акта у којем ће бити назначено; колики је укупан број запослених државних службеника и намјештеника у том органу (посебно наведен број  запослених на неодређено и на одређено вријеме) и колико је упитника попуњено од стране испитаника.                                                                                        

Упитник за спровођење истраживања о заступљености мањина у органима државне управе и служби Предсједника Црне Горе, Скупштине Црне Горе, Владе Црне Горе                                                                                             

За додатне информације:

Министарство за људска и мањинска права                          Управа за кадрове

Леон Гјокај, бр.тел: 020/482-126                                     Ђуро Никач, бр.тел:  020 203-191

Фикрет Љуљановић, бр.тел: 069 541-941                      Владана Мирановић, бр.тел: 069/302-962                            

                                                                                Биљана Недовић, бр.тел:069/132-890