Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Представници Министарства у радној посјети Републици Албанији

Представници Министарства у радној посјети Републици Албанији
Датум објаве: 19.09.2014 16:38 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Делегација  коју су чинили преставници/а Министарства за људска и мањинска права и Министарства просвјете Владе Црне Горе, а  коју  је предводио генерални директор директората за мањинска права Леон Гјокај боравила је у радној посјети Министарству просвјете и спорта Владе Републике Албаније.

Делегацију из Црне Горе су примили  Замјеница  министра за образовање и спорт Владе Албаније Нора Малај, диреткорица за високо образовање  Љинда Пустина   и  директорица кабинета министара Адриана Бербери.

Госпођа Малај и госпођа  Пустина су информисале делегацију да је ове године одлуком Владе Републике Албаније одузета дозвола одређеним приватним високошколским установама у Албанији и да су студенти тих установа могли  да се пребаце на студије у јавним  државним високошколским установама. Због ове чињенице овогодишње одређене квоте за упис студената  из окружења био је мањи у односу на претходне године,  посебно за одређене факултете. За кандидате из Црне Горе је одређено око  35% укупних квота за упис студената из окружења , тачније одобрено је 208 квота.

Напомињући добру сарадњу двају министарстава, Директор  Гјокај је истакао да очекује да ће се успјешна сарадња наставити и у будуће  указајући  на потребу уписа заинтересованих студената из Црне Горе на Универзитете у Албанији, који нису успјели да се упишу у оквиру обезбјеђених квота у  првом уписном року.

На састанку је договорено да осим сарадње када је уписна политика у питању, постоји обострани интерес и када је ријеч о основном и средњем образовању, размјени студената и сарадњи када је у питању реформа и креирање образовних политика и убрзавање поступка међусобног признавања диплома.

ПР служба Министарства за људска и мањинска права