Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Мултикултурализам наша збиља

Мултикултурализам наша збиља
Датум објаве: 30.09.2014 12:31 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић синоћ је у ЦНП-у свечано отворио једанаесту по реду манифестацију Мултикултурализам наша збиља која представља Црну Гору као примјер добре праксе по питању афирмације суживота.

Ова манифестација је већ учврстила темеље свог постојања, чиме доказујемо чињеницу да смо као друштво спремни да пошаљемо поруку о темељним вриједностима Црне Горе и поштовању основних људских права кроз културу и умјетнички израз.

Министар др Нумановић је истакао различитост култура односно мултикултурализам као основу наших заједничких снага, као нашу заједничку баштину коју треба прихватити, његовати, чувати и развијати. ,,Очување културне баштине народа који живе на једном простору један је од основних сегмената очувања укупног националног идентитета. Тему културне разноликости посматрамо  као један од основних елемената цјелокупног одрживог развоја. Мултикултурализам и толеранција су будућност свих нас у непосредном окружењу. Гаранција одрживог мира.“ рекао је министар Нумановић.

Он је поновио да у институционалном и законодавном смислу мањински народи имају веома квалитетну заштиту својих права и јасна је опредијељеност државе Црне Горе у смјеру пружања максималне подршке и заштите права мањинским народим. Такође, очување културне разноликости истакнуто је и дефинисано међу темељним начелима Европске уније. Једино истицањем важности интеркултуралног дијалога и модела отвореног друштва спремног на разумијевање и прихватање другачијих култура, могуће је остварити квалитетан суживот разноликих идентитета. 

Министар Нумановић је истакао интеркултурални карактер Црне Горе и поручио да су за Црну Гору сви њени народи  њени демонстратори љепоте различитости. Путем очувања својих културних идентитета, они емитују јасну поруку о могућностима заједништва установљеним на принципима свеопштих универзалних вриједности добрим примјером интеркултуралне сарадње.


ПР служба Министарства за људска и мањинска права